Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Křížek jako konec nadějí: Statici nařídili zbourat už 61 domů, poničených je přes 1200

Autor: ČTK - 
26. června 2021
13:52

Statici určili po bouřích na Břeclavsku a Hodonínsku ke zbourání zatím přes 60 domů. Novinářům to dnes po jednání krajského krizového štábu řekl ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán. V místech podle hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) začnou bourací práce. Podle ředitele jihomoravské policie není nikdo pohřešovaný. Zatím je potvrzeno pět obětí. Jihomoravský kraj spustil sbírku na pomoc lidem. Číslo účtu je 123-3116420297/0100.

Domy, které je nutné zbourat, označují statici křížkem. Poničených budov je přes tisíc, demolice je nařízena zatím u 61 z nich, nejde ale o konečné číslo.

V obcích zasažených bouřkami, které ve čtvrtek večer ničily domy, auta i zeleň, působí asi 1200 hasičů a 160 vojáků a také kolem 200 policistů. Auta dobrovolníků komplikují práci záchranným složkám, policie je žádá, aby přeparkovali. Hejtman uvedl, že se sešlo dost materiální pomoci a další dodávky nyní nejsou potřeba.

Grolich také řekl, že je potřeba dát do pořádku komunikační linku mezi krizovými štáby kraje a obcí s rozšířenou působností Břeclav a Hodonín. „Zřídíme informační místa, aby se tam mohli obrátit lidé, kteří potřebují pomoc nebo kteří ji nabízejí,“ uvedl Grolich. Podle něj většina lidí, jejichž domy zničila bouře, našla zázemí sama například u příbuzných, u dalších bude nutné situaci řešit.

Bouřky s kroupami a tornádem zasáhly Břeclavsko a Hodonínsko ve čtvrtek večer. Poškodily stovky domů, aut i zeleň. Zemřelo pět lidí a zranění utrpěly desítky lidí.

Video  Zkáza obce Hrušky z dronu: Takhle tornádo zničilo obec na Břeclavsku  - Blesk - David Malík
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi