Robot pracuje samostatně za skleněnou přepážkou, kde manipuluje s nádobím, obsluhuje kávovar a další přístroje. Na tácek spolehlivě přidá i lžičku a sušenku. Otevření Café Robot v přízemí muzea je součástí Art Design Fashion Days, které Moravská galerie pořádá dnes a v pátek.

Uměleckoprůmyslové muzeum prodělalo v minulých letech rozsáhlou rekonstrukci, kavárnu se podařilo dokončit až nyní. Její prostor navrhnul architekt Marek Jan Štěpán. Inspiroval se filmem 2001: Vesmírná odysea Stanleyho Kubricka. Štěpán je zároveň autorem interaktivního objektu Mrak na nádvoří Uměleckoprůmyslového muzea.

Mění barvu

I Mrak, stejně jako robot-barista, reaguje na své okolí, což se projevuje například změnami barevnosti.

„Bude reagovat na zvuk, pohybující se lidi, na hudbu, na slovo nebo otázky. Byl bych rád, kdyby se stal takovým brněnským orákulem (věštírna – pozn. red.),“ uvedl Štěpán.

Robot i Mrak podle ředitele galerie Jana Presse přinášejí hravou konfrontaci s umělou inteligencí, která čím dál více ovlivňuje současný život a společnost.

Novinkou je i laboratoř

Další novinkou v galerii je laboratoř Designlab, dějiště budoucích tvůrčích dílen pro děti i dospělé. Zájemci si vyzkoušejí práci s různými technologiemi grafického, oděvního a produktového designu, včetně třeba programovatelných šicích strojů.

„Nebo mohou prostě jen přijít s vlastní chutí a nápadem něco vytvořit během otevřených dílen,“ uvedla vedoucí lektorského oddělení Kateřina Minaříková.

VIDEO: Roboti z Boston Dynamics - Tančící humanoidi i smrtonosní zabijáci.

Video
Video se připravuje ...

Roboti z Boston Dynamics - Tančící humanoidi i smrtonosní zabijáci Videohub

Fotogalerie
13 fotografií