Křeslo, které má pro Ondřeje Maršálka nevyčíslitelnou citovou hodnotu, zmizelo z kavárny Nová doba v pražských Holešovicích o víkendu. Majiteli kavárny to nedá spát a za křeslo nabízí 10 tisíc korun.

Riskovaly životy

Původní majitelka křesla se po svatbě přestěhovala z Bubenče na Žižkov. Za druhé světové války, před odsunem do koncentračního tábora, byl rodině Kantorových zabaven majetek nacisty. Křeslo a pár dalších věcí zůstalo. Ty paní Hana ukryla ke své kamarádce do Řeporyjí. „Paní Kantorová tak se svou kamarádkou, která směla jako nežidovka řídit a vlastnila auto, odvezla svůj skrovný majetek (několik koberců, tři křesla a cennosti) k ní domů, do Řeporyj,“ uvádí na facebooku čalounictví Naomak, které v minulosti křeslo renovovalo. Obě ženy tímto skutkem riskovaly své životy, ale stálo to za to. 

Po válce se paní Hana vrátila z Terezína domů a své křeslo si pak užívala až do konce svých dnů. Oranžovo-žluté křesílko s neobyčejnou historií nechal vnuk paní Hany zrenovovat a umístil ho do své kavárny. Díky Ondřejovi příběh neobyčejného křesla mohl pokračovat dál. Do té doby, než o něj přišel. Pokud se křeslo nenajde, zmizí nejen vzpomínka na babičku, ale i celý jeho příběh.

Majitel křesla Ondřej Maršálek ve snaze získat křeslo zpět uveřejnil výzvu také na sociálních sítích, kromě jiného i na proslulé skupině „Letenská parta“. „Možná to byla chyba, protože teď o tom křeslu každý v lokalitě ví. Ten zloděj s ním teď asi ani nemůže vyjít ven,“ řekl Blesku napůl v žertu Maršálek, který stále doufá, že křeslo si k němu najde cestu zpět.

Fotogalerie
3 fotografie