Chceme motivovat cestující na vytížených linkách k zakoupení jízdenky před nástupem do vlaku,“ zdůvodnil novinku krajský radní Roman Hanák (35, ČSSD).


V praxi to bude znamenat, že pokud někdo bez jízdenky nastoupí do jiného vagónu, bude brán za černého pasažéra. K jízdnému bude proto muset zaplatit pokutu 50 korun, a to přesto, že by nastoupil ve stanici, kde se jízdenky neprodávají. K nákupu tak musí využít i internet.

Výjimku budou mít vozíčkáři, rodiče s kočárky a cyklisté, kteří mohou nasednout kamkoliv.

Zelený vagon jen někde

To není ještě vše. Vagón se zeleným pruhem nebude na všech tratích jižní Moravy. „Opatření se týká linek S2 (Brno - Březová nad Svitavou) a S3 (Tišnov - Břeclav). Na ostatních tratích se zatím nezavádí,“ uvedla mluvčí Jihomoravského kraje Monika Brindzáková.

Další zmatky v lednu

Další velké změny čekají na cestující jižní Moravy od ledna 2020 a souvisejí s tím, že se Jihomoravský kraj nedohodl s Českými drahami. V osobních a spěšných vlacích budou platit jen jízdenky Jihomoravského kraje.

Jejich cena se vůči roku 2019 nemění. U rychlíků bude záviset na dopravci. Cestující si proto budou muset před jízdou nastudovat, jakou jízdenku si mají vlastně pořídit.

VIDEO: Jihomoravské univerzální jízdenky nebudou platit ve speciálních vlacích.

Nově byly do tarifů krajských jízdenek Jihomoravského kraje zahrnuty i některé okrajové části sousedících krajů, dále Rakouska a Slovenska. Běžný cestující si koupí krajskou jízdenku za 156 korun, která má celkem 24 políček (studenti platí obdobnou jízdenku 39 korun). Před nástupem do vlaku pak na ní vyznačí počet tarifních pásem, přes které pojede.


Příklady:
1) Jízda z Veselí nad Moravou do Uherského Hradiště Jedná se o tři tarifní pásma. Cestující si označí 3. políčko, při jízdě nazpět 6. políčko. Pokud bude i v následujících dnech cestovat mezi zmíněnými stanicemi, bude postupně označovat 9., 12., 15., 18., 21. a 24. políčko. Jedna univerzální jízdenka mu tak vydrží na 4 dny. Jízdenku ale může použít i mezi jinými stanicemi, například při jízdě z Veselí nad Moravou do Kyjova. Neoražená jízdenka není nijak omezena časem. Sváteční cestující ji tak může použít například při cestě k lékaři v lednu a pak třeba až v květnu.

2) Jízda z Brna do Břeclavi Jedná se o 9 tarifních pásem. Cestující si tak označí 9. políčko a při cestě nazpět, 18. políčko. Zbývalo by mu tak už jen 6 políček. To by na příští cestu do Brna již nestačilo. Koupí si proto další jízdenku, přičemž na té již použité narazí 6. políčko a na nové jízdence 3. políčko. Celkem tedy opět má označených 9 tarifních pásem. Obě jízdenky poté musí předložit průvodčímu.

Fotogalerie
5 fotografií