Celkem dlouho se obyvatelé Prahy a Středočeského kraje načekali na chytřejší dopravní systém. Po třech letech práce je hotovo. Díky novince lze nahrát jízdné na jeden měsíc až rok na bezkontaktní platební kartu Visa či Mastercard nebo na In Kartu.

S kartou si můžeme dělat, co chceme, protože ji vlastníme. Nyní ji představujeme jako virtuální, kdy Praha a Středočeský kraj budou mít jednotný systém,“ řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Pro aktivaci kupónu tak nebudou muset lidé chodit k validátoru, ale jízdenku nakoupí a aktivují z pohodlí domova. Druhou velkou novinkou je web a aplikace.

Příjemnější pro rodiny

Na webových stránkách pid.litacka.cz lze po registraci zakoupit v e-shopu jízdné. Pokud uživatel vyplní všechny údaje a nahraje svoji fotku, může si zvolit, na jako kartu bude chtít nahrát kupón. Systém mu pak dle jeho přání automaticky spočítá celkovou cenu podle tarifních zón.

Praha a Středočeský kraj představily nový virtuální systém.
Autor: Jiří Marek

Velkou úlevu pro rodiny přinese možnost vložit pod jeden účet více uživatelů. Budou mít tak dohled i na děti. Nastavit lze i automatické upozornění na blížící se vypršení expirační doby jízdenky e-mailem nebo SMS. Poslední příjemnou změnou budou aktuální informace o dopravě a vytíženosti P+R parkovišť.

Jízdenkou to nekončí

„V České republice nic takového zatím nebylo realizováno. Vtaženo je zhruba 25 dopravců a projekt stál 40 milionů korun. Jeho měsíční provozní náklady jsou 3 miliony,“ prozradil Michal Fišer, ředitel firmy Operátor ICT, která systém vyvíjela.

Od soboty 1. září by se měla spustit plná verze aplikace PID Lítačka. Do této doby se pouze testovala. Nově přinese nakupování krátkodobého jízdného pro jednu a více osob, přičemž zakoupený kupón může pasažér aktivovat i později.

Do budoucna se pod Lítačku shromáždí více služeb. Kupříkladu vlastníci elektromobilů budou odemykat dobíjecí stanice platební kartou. Jedná se také o zapojení sdílených kol. Členská průkazka do knihovny zůstane nadále na Lítačce, ale i ona se možná přesune do virtuálního prostoru.

Fotogalerie
4 fotografie