„Před týdnem připadalo na každých 100 tisíc obyvatel 1753 lidí s akutními respiračními nemocemi, chřipka na 60 z nich. Nyní počet nakažených chřipkou stoupl na 105 u stejného počtu obyvatel,“ upřesnila vedoucí protiepidemického odboru v Brně Renata Ciupek.

Nejvíce zasaženou skupinou jsou mladí lidé ve věku od 15 do 24 let a také děti do pěti let. Hranice pro epidemii je kolem 1700 případů nemocných na 100 000 obyvatel.

Nemocnice zavírají

Kvůli epidemii některé nemocnice omezují návštěvy. „Zakážeme je od soboty pro všechna pracoviště. Potrvá to do odvolání,“ řekla mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Petra Veselá.

Uzavře se i největší nemocnice na Moravě - Fakultní nemocnice Brno. Podle jejího mluvčího Pavla Žáry bude zákaz návštěv platit od soboty jak pro areál v Bohunicích, tak pro porodnici na Obilním trhu a také pro Dětskou nemocnici.

Hygienici ale shromažďují data pouze od praktických lékařů. Je tedy pravděpodobné, že nemocných je víc, ale ještě nevyhledali lékařskou pomoc. Podle hygieniků totiž obvykle dospělí lidé v produktivním věku hledají lékaře až ve chvíli, kdy je jim nejhůř. Loni počet nemocných vyskočil až na 2500 na 100 tisíc obyvatel.

VIDEO: Hygienci zdůrazňují, že očkování proti chřipce může zabrat ještě i nyní.

Video
Video se připravuje ...

Hlavní hygienička: Očkovat proti chřipce je možné i teď, nejlepší ochrana je prevence redakce Blesk