V Brně je nechvalně „proslulé“ sídliště v městské části Vinohrady. „To je pravda. Ale problémy vznikají i na jiných brněnských sídlištích,“ řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Video upozorňuje šoféry, že například hasičská cisterna potřebuje pro průjezd mezi zaparkovanými vozy minimálně tři metry prostoru. Na záběrech jsou i situace, kdy posádka hasičů musí problematicky parkující auta odtlačit vlastními silami. Často jde o scény, kdy vůz překáží v sídlištních křižovatkách.

Největší průšvih hrozí v případě, že například hoří ve vyšších patrech paneláků a výšková technika se nedokáže dostat až k budově. „Řidiči by měli myslet na to, že blížící pomoc je určena nejen jiným, ale může se týkat i jich osobně,“ dodal mluvčí.

Video
Video se připravuje ...

Vteřiny pro život: Jihomoravští hasiči v novém videu apelují na špatně parkující šoféry HZS Jihomoravského kraje

Vyškov zkouší žluté pruhy

Ve Vyškově místní radnice vyzkoušela novou metodu, jak usnadnit hasičské technice průjezd sídlištěm. Nechala v některých lokalitách namalovat žluté pruhy, které zakazují parkování.

„Na sídlištích je o parkovací místa boj, to všichni víme. Ale ušetřené vteřiny při špatném parkování mohou chybět hasičům. Pro ně je totiž každá vteřina rozhodující. Tyto vteřiny pak mohou chybět při zásahu u vás nebo vašich blízkých,“ podtrhl mluvčí jihomoravských hasičů.

Fotogalerie
8 fotografií