„Viděli jsme před sebou v tu chvíli jen rozložitý smrk. Blížíce se k němu, seznali jsme že sten je slábnoucím pláčem dítěte. Strnuli jsme úlekem. Představili jsme si, jak tu stojí ve vetchých hadérkách, v tenké sukničce a čeká. Snad je tu matka postavila v závětří houštiny, aby počkalo, až nasbírá klestí, a ono bojí se tmy a nadcházející noci, a proto pláče. Ale když jsme rozhrnuli poslední větve podrostu, spatřili jsme hrůzu větší, než jsme očekávali. Leželo tu malé robátko, nahé, jen čepeček na hlavě a košilku rozhalenou, na špinavé peřince. Malé tělíčko zmodralo již mrazem,“ psal Těsnohlídek o rok později do Lidových novin spisovatel. Dítě zachránil před umrznutím.

Matka ji opustila

To spisovatele přimělo k zamyšlení a rozhodl se vybírat peníze na chudé a osiřelé děti, aby se podobný příběh jako Liduščin už neopakoval.

V Brně byl 13. prosince 1924 vztyčen úplně první vánoční Strom republiky na náměstí Svobody. Lidé sem nosili peníze, oblečení, boty nebo jídlo pro lidi bez domova. Tehdy už pětiletá Liduška se přišla na slavnostní postavení stromku podívat. 

„Vznikla tradice pro dobrou věc a ta stále pokračuje, tehdy byl také založen dětský domov Dagmar,“ říká mluvčí Moravského zemského muzea Barbora Javorová.

Adoptivní rodiče ji milovali

Lidušku adoptovali bezdětní manželé Polákovi z Brna. „Uzdravila se z těžké nemoci, rány na těle se zahojily a Liduška nalezla domov nový,“ psal Těsnohlídek. Polákovi děvčátko s velkýma modrýma očima milovali jako vlastní.

„Rudolf Těsnohlídek ji chodil navštěvovat. Vytvořil se mezi nimi osobní vztah,“ říká Javorová.

Její vlastní matka, služebná z Prštic Marie Kosourová, ji pohodila kvůli existenčním potížím. Neměla práci, peníze na jídlo. Ve vězení strávila pět měsíců, o dceru se už nezajímala.  

Liduška měla čtyři děti

Liduška absolvovala základní školu a vyučila se prodavačkou. Pracovala také jako expedientka, tedy připravovala k odeslání různé poštovní zásilky. 

V červnu 1938 se provdala za geologa Josefa Chybíka a po svatbě se přestěhovala z Brna do hlavního města. Vychovala čtyři děti.

Liduška, která mohla umrznout v lese, zemřela v lednu 1997 v Praze ve věku 78 let. „Je to příběh se šťastným koncem,“ dodala mluvčí.

VIDEO: Kdo byl Rudolf Těsnohlídek.

Video
Video se připravuje ...

Medailonek: Rudolf Těsnohlídek Videohub

Fotogalerie
24 fotografií