Bohumil Hlaváček patřil k významným osobnostem jihomoravského regionu. „V novinářských řadách je jeho jméno synonymem profesionality, spolehlivosti, přesnosti, kolegiality a elánu. Nechyběl u žádné z významných událostí, pečlivě sledoval současné dění, všímal si výročí známých osobností, nic podstatného mu neuniklo,“ tvrdí předseda Syndikátu novinářů jižní Moravy Jaroslav Bobek.

Desetitisíce článků

Jako redaktor a později vedoucí brněnské redakce ČTK vytvářel Hlaváček zpravodajství zejména o kulturním životě v Brně a o folkloru. Doprovázel také na zahraničních zájezdech tehdejší Divadlo bratří Mrštíků, Satirické divadlo Večerní Brno a řadu folklorních souborů.

„S Bohouškem Hlaváčkem jsem měl tu čest se znát více než třicet let.  Byl to pan novinář, prostě profesionál a také velmi slušný člověk,“ vzpomíná na kolegu novinář Kristián Chalupa.

Zůstalo za ním nepřeberné množství špičkové novinářské práce, kterou představují desetitisíce zpráv v archivu České tiskové kanceláře. „Práce redaktora v tiskové kanceláři vyžaduje velkou šíři znalostí, všeobecnou informovanost, respekt k faktům, preciznost, věcnost, výstižnost a stručnost vyjadřování. V tom všem byl Bohoušek – jak jsme ho důvěrně oslovovali – výborným příkladem nejen pro mladé novináře,“ říká Bobek.

Za normalizace se nehodil

V době uvolňování v 60. letech se Hlaváček stal vedoucím brněnské pobočky ČTK, ale v době normalizace byl sesazen. Novým šéfem byl jmenován politicky „vhodnější“ kandidát – ideologický tajemník Okresního výboru KSČ Václav Polák a později tuto funkci zastával aparátčík ze Zetoru Jan Přibyl. 

Hlaváček se kromě kultury věnoval zejména oblasti školství, dopravy a zdravotnictví. Napsal například článek o narození prvního dítěte ze zkumavky nebo o první úspěšné transplantaci jater v tehdejším Československu.

Hlaváček propagoval i brněnské vysoké školy, vědu a výzkum a své zkušenosti ochotně předával mladším kolegům. Obdržel řadu ocenění, před třemi lety i Cenu Jihomoravského kraje.

„Je autorem stovek původních článků a statí v různých periodikách, přispěl do několika knih a sborníků. Silně ho oslovil moravský folklor, který se stal předmětem jeho celoživotního zájmu i publicistiky,“ doplňuje Bobek.

VIDEO: Držitelka Ceny Thálie, brněnská herečka Helena Kružíková (91), vzpomíná na herecké mládí.