S tím, jak roste rtuť teploměru, roste i poptávka po servisu klimatizací. Nefunkční nebo zapáchající klimatizace vám může zkazit i hezky nastartovaný výlet. Přinášíme vám návod, jak o ni správně pečovat. Jde to to vlastními silami, ale svěřit se můžete ale i do rukou odborníků.

Základem je pravidelná výměna kabinového filtru. Jak často ji provádět, zjistíte ze servisní knížky. Pro zachování plné funkčnosti radí odborníci výměnu zhruba každé dva roky. Pokud trpíte alergií, nebo jezdíte po prašných cestách, doporučujeme výměnu častěji.

Špatně udržovaná klimatizace se může stát zdrojem plísní, bakterií a virů. Proto nečekejte, až ucítíte nepříjemný zápach a pravidelně, nejlépe dvakrát do roka, proveďte dezinfekci výparníku, který je umístěn pod palubní deskou a zajišťuje vypařování chladiva. Na trhu k tomuto účelu najdete spoustu vhodných produktů s podrobnými instrukcemi.

Pokud si však netroufáte pustit do servisu klimatizace sami, přenechejte tuto činnost odborníkům. „Před letním cestováním je vhodné provést servisní prohlídku klimatizace. V rámci prohlídky provedou pracovníci servisu kompletní vyčištění a dezinfekci celého systému, tedy výparníku, ventilačních a topných cest. Doporučujeme zároveň regeneraci chladicího média, “ říká Jitka Jechová, mluvčí Toyota a Lexus ČR.

Pokud se vám zdá, že klimatizace nefunguje jako dřív, pravděpodobně to bude z důvodu úbytku chladícího média. Během roku postupně ztratíte zhruba deset procent, což je na výkonu klimatizace znát.

Médium tedy kontrolujte pravidelně, alespoň jedenkrát ročně. Klimatizaci byste měli zapnout i v zimním období. Nejenže se vám odmlží okna, ale dojte k promazání kompresoru, a tím k prodloužení jeho životnosti. Doporučujeme tedy alespoň dvakrát v měsíci nechat klimatizaci na deset minut běžet.