Magická síla cukrových pochoutek                 

Cukroví – sladké pochoutky, které ve vánočním čase automaticky zobeme při sledování pohádek, aniž tušíme, odkud jeho tradice přišla. Pečené sladkosti se totiž v našich krajích vyskytují daleko déle, než má většina z nás ponětí. Věděli jste, že historie pečení cukroví sahá až do 16. století? Cukroví se dle starých tradicí pravidelně připravovalo k oslavám nejsilnější noci roku – tedy zimního slunovratu. Nejspíše vás překvapí, že tato tradice má prameny v pohanství. Právě v tuto noc se pekly takzvané obřadní pokrmy, které měly sloužit jako ochrana domu, rodiny a zvířat před zlými silami.

Jelikož se lidé dříve domnívali, že cukroví má určitou moc, na jeho výrobě si dávali hodně záležet. K pečení nejčastěji používali suroviny jako je med, ořechy a sušené ovoce, jelikož mouka a cukr byly v té době pro mnoho chudých lidí nedostupné. Všechny tyto ochranné pokrmy se pak rozvěšovaly na ovocné stromy, chlévy a do světnic.

Autor: profimedia.cz

Cukroví v současnosti

Cukroví je již po několik desítek let nezbytnou součástí Vánoc, jako malé děti jsme se nemohly dočkat, až budeme moci uždibovat nepovedené kousky a jako dospělí se naopak nemůžeme dočkat, až pocukrované kousky zmizí ze svátečního talíře a rozsvítí někomu den. Právě vůně vánočního cukroví, která příjemně prostoupí celý byt či dům, se významně podílí na vytvoření typické vánoční atmosféry. V České republice se nejčastěji pečou vanilkové rohlíčky, linecké cukroví, medvědí pracny a velice oblíbené jsou i včelí úly. Tradice pečení vánočního cukroví je jednou z nejkrásnějších, ale vyžaduje mnoho času a úsilí. Bohužel ne každý má čas připravit jej dle svých představ. Spousty z nás tedy raději využívá služeb různých pekáren a cukráren a nechává si ho upéct na zakázku.  Pokud nejste zdatná cukrářka a vykrajování nejrůznějších obrazců a jejich zdobení není nic pro vás, nezapomeňte, že vám se „zásobováním“ určitě velice rády pomohou vaše maminky a babičky. Jestliže přeci jen chcete rodině a přátelům ukázat, že jste zdatná hospodyňka a ani náročná pracovní doba vás od pečení nedoradí, můžete sáhnout po chlazených těstech, které jsou běžně dostupné a ušetří vám několik cenných hodin.

Autor: Profimedia.cz

Neumořte se

Ovšem k vánoční tradici určitě nepatří napéct hordy cukroví všemožných druhů - tyto cukrovinky mají jen podtrhnout sváteční pohodu u vás doma… Vánoční cukroví je neodolatelným lákadlem zejména pro malé děti. A právě perníčky jsou jedním z nejoblíbenějších druhů dětského cukroví. Nejenže skvěle chutnají, ale navíc i při jejich přípravě mohou ti nejmenší naplno zapojit svou fantazii. Stačí připravit klasickou cukrovou polevu, do které můžete přidat i potravinářské barvivo, a vaše ratolesti mají hned o zábavu postaráno!

Kokosové pusinky

Budete potřebovat:

15g vanilkové cukru (nejlépe třtinového)

30g strouhaného kokosu

2 bílky

Pro výraznější vanilkovou chuť je možné přidat kokosový lusk

Připravte si troubu – předehřejte ji na 120°C. Z bílků ušlehejte sníh. Poté lehce vmíchejte cukr a kokos. Na plech pak pokládejte vytvarované pusinky a nechte v troubě péct cca 30 min, dokud kokosky nezezlátnou.

Rychlý recept, který zvládnou připravit i vaše děti:

Piškoty s banánem v čokoládě

3-4 banány

Čokoláda na vaření

Máslo

Piškoty

Banány nakrájíme na plátky a pomocí párátek je spojíme s piškoty. Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme máslo a čokoládu. Banány s piškoty do směsi namáčíme a můžeme je posypat cukrářským zdobením nebo kokosem. Necháme v lednici zatuhnout a můžeme podávat!

Všechny potřebné ingredience a další zajímavé recepty naleznete na www.tesco.cz