Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Odtajnili jsme největší fígle výrobců: Pozor na vyhozené peníze a jak poznat kvalitu?

/
  • Tady je letošní přehled těch nejzajímavějších rad, tipů a postřehů pro váš nákup.
    Tady je letošní přehled těch nejzajímavějších rad, tipů a postřehů pro váš nákup. (koláž Blesk)
    Aktualizováno - 2. ledna 2024 ● 08:54
    2. ledna 2024 ● 08:14

    Každý spotřebitelský test přináší nejen srovnání kvality testovaných výrobků, ale i praktické informace ze zbožíznalství, výživy a rady, jak si má při nákupu spotřebitel vybírat. Často se na standardních čtyřech stranách testu objevují i upozornění na fígle, které výrobci rádi používají, aby zvýšili prodej, na nedostatky legislativy a čas od času i na zažité mýty, které Potravinový Sherlock objasňuje. Jaký je letošní přehled těch nejzajímavějších rad, tipů a postřehů?

  • 1.

    Na čundr, či k nedělnímu obědu?

    U bramborových kaší v prášku záleží na tom, k jaké příležitosti instantní pokrm použijete. Zda chcete rychlou kaši, k jejíž přípravě vám stačí jen jedna ingredience (horká voda), nebo kaši hodnou nedělního oběda, do které ale musíte »investovat« více surovin – sklenici čerstvého plnotučného či polotučného mléka, máslo apod.

  • 2.

    Za kvalitu si nemusíte připlácet

    Rozdíl v množství vajec může být mezi levnými vaječnými těstovinami až čtyřnásobný. Nicméně většina výrobců se drží slibů na obale. A kromě podílu vajec se můžete spoléhat i na druh použité mouky. V nákupním košíku byste si tak měli k pokladně odnášet těstoviny s vyšším obsahem vajec, které jsou navíc vyrobeny ze semolinové mouky. Jsou totiž chutnější, mají lepší strukturu, jen tak nerozvaří, a když je uvaříte akorát na skus (»al dente «), zasytí vás nadlouho.

  • 3.

    Hlídejte si akce

    Do nákupního košíku můžete s klidným svědomím dát jakoukoliv značku eidamu s 30 % tuku v sušině. Svou kvalitou jsou si velmi podobné, takže v obchodě se můžete rozhodovat jen podle ceny. Navíc »třicetiprocentní « eidam je bohatým zdrojem bílkovin. Má jich dokonce víc než leckterá proteinová tyčinka.

  • 4.

    Není špalda jako špalda

    To, že je mouka označená jako »špaldová«, ještě neznamená, že opravdu pšenici špaldu obsahuje. Může jít totiž o »křížence« (tzv. hybrid), který obsahuje významný podíl klasické pšenice seté. U některých mouk v pytlíku je tento podíl dokonce 100 %, což skoro vypadá, jako by si spotřebitelé místo špaldové mouky kupovali jen obyčejnou bílou pšeničnou mouku, jen se »špaldovou přirážkou«. Pokud chcete mít jistotu, kupujte takovou mouku, která je vyrobená pouze ze schválených odrůd, které zaručují, že obsahují minimálně 90 % pšenice špaldy.

     

    Připouští se totiž technologická kontaminace špaldy a mlýnských výrobků jinými odrůdami pšenice, a sice 10 %. Do špaldy se totiž může dostat příměs už při sklizni z pole nebo při zpracování ze mlýna, zcela zabránit se tomu nedá. Špaldová mouka, která má na obale tvrzení, že může obsahovat až 100 % genomu pšenice seté, nepůsobí věrohodně.

  • 5.

    Čerstvé vede nad sušeným

    Těsto z čerstvého droždí je až třikrát kypřejší než ze sušených kvasnic a kyne skoro třikrát rychleji. Čerstvé kvasinky jsou zkrátka výkonnější než u instantního droždí. Ale je to něco za něco. Oproti sušené variantě, která v šuplíku vydrží až dva roky, má čerstvé droždí krátkou životnost (cca 2 týdny). Navíc s ním musíme jednat v rukavičkách – skladovat v chladu v lednici, před zapracováním do těsta z něj rozdělat kvásek a dodržet ideální teplotu, aby kvasnice »ožily«.

  • 6.

    Levné párky = »bezmasé« párky

    Párky se dají koupit levně, ale musíte se smířit s tím, že budou jen drůbeží a budou »bez masa«. Obsahují totiž drůbeží separát, který se za maso nepovažuje, a navíc jsou zahuštěné škrobem. Strojně oddělené maso (SOM) není podle nařízení o označování potravin považováno za kosterní svalovinu, jež se může označit ve složení jen slovem maso. A výrobci, pokud do výrobku přidávají i maso, ho do celkového obsahu masa započítat nesmějí.

  • 7.

    Kvalita se skrývá v jednoduchosti

    Když vybíráte rybí prsty, kupujte takové, které mají podíl masa nad 60 % a obsahují celé filety ryby (ne mletou směs). Nejenže si na nich více pochutnáte, ale navíc neobsahují ingredience, kterými výrobci musejí nahrazovat nedostatek masa. A není potřeba sáhodlouze studovat ingredience vypsané ve složení. Stačí si pamatovat, že k výrobě rybích prstů stačí jen filet z ryby, strouhanka či mouka, olej, sůl, droždí, koření.

  • 8.

    Čtěte obaly

    Ne vždy platí, že se o výrobku dozvíme nejvíc, když ho dáme pod mikroskop. V případě tavených sýrů se totiž víc dozvíme po přečtení složení uvedeného na obale. Laboratoří naměřený obsah sušiny totiž neprozradí, zda její převážnou většinu tvoří sýr, nebo zda je nastavená levnějšími mléčnými složkami. Kvalitní taveňák má složení co nejjednodušší – je zde uvedený jen sýr, voda, máslo (či smetana), tavicí soli a sůl.

  • 9.

    Mleté maso vs. polotovar

    Častěji než mleté maso z vepřového a hovězího si odneseme z obchodu domů polotovar vyrobený z mletého masového mixu. U některých si toho na první pohled nemusíme všimnout, protože svým názvem evokují, že jde o mleté, a také tak vypadají. Jenže výrobek označený jako mleté maso musí obsahovat pouze mleté maso, případně sůl (do 1 %).

     

    Polotovar z mletého masa může kromě masa a soli obsahovat i další složky, jako jsou aromata, ochucovadla a další přídatné látky (éčka), které upravují barvu, chuť a texturu. A pro některé výrobce je výhodné, že mohou do polotovaru navázat přidanou vodu, což u masa není možné. Tím se výrobek může významně zlevnit – drahá surovina (maso) je nahrazena levnou (vodou).

  • 10.

    Špekáček 3 krát jinak

    Pod jedním názvem koupíte tři rozdílné verze této uzeniny. Drůbeží špekáček »bez masa« (protože obsahuje jen drůbeží strojně oddělené maso), tradiční špekáček vyrobený z hovězího a vepřového, ale zahuštěný škrobem, nebo tábornickou pochoutku především z vepřového masa, která svou libovostí připomíná párek, takže se nad ohněm spíš vysuší.

  • 11.

    Pod taktovkou výrobce

    Bílé grilovací klobásy jsou sice masovější, ale při nákupu musíte mít stále oči na šťopkách. V regálu totiž můžete sáhnout po uzenině zahuštěné škrobem. Platí, že čím méně masa klobása obsahuje, tím spíš je zahuštěná škrobem a neobejde se bez dalších éček, jako jsou například stabilizátory. Rozdílná kvalita je dána tím, že výrobci mají u těchto masných, tepelně opracovaných výrobků volnou ruku. Vyhláška neurčuje žádné požadavky.

  • 12.

    Dvojí typ levných zmrzlin

    U levných vanilkových zmrzlin můžete narazit na dva typy. Jsou vyrobené buď ze smetany (mléčného tuku), nebo z kokosového tuku. I když se kokosový tuk často objevuje v prodejnách se zdravou výživou, rozhodně není zdravější než mléčný tuk. Jedinou jeho výhodou je, že je levný.

     

    Někdo může argumentovat, že takové zmrzliny (s rostlinným tukem) jsou pro alergiky, ale to by nesměly obsahovat laktózu. A jejich složení nepotěší ani vegany, jelikož často obsahují živočišné složky jako sušené odstředěné mléko nebo syrovátku.

  • 13.

    Víc kalorií než v limonádě

    Citrusové nektary se množstvím cukrů a energetickou hodnotou podobají slazeným limonádám, některé dokonce i předčí. Pokud si hlídáte denní kalorický příjem, je velmi důležité zohledňovat i kalorické hodnoty takových nápojů. V litru citrusového nektaru se skrývá v průměru 84 gramů cukrů. I když je část z nich přirozená, jde o kalorickou bombu. Pro představu – litr citrusového nektaru odpovídá kaloriemi 0,8 litru colového nápoje.

     

    Chcete mít výsledky všech odborných testů přehledně? Získejte nyní ZDARMA přehled oceněných vítězů. Stačí se jen přihlásit ke svému účtu a stáhnout si kompletní výsledky.  

    (k získání výsledků testů se stačí registrovat/přihlásit ke svému účtu a posléze si kliknutím na banner "Stáhněte si tahák do peněženky" výsledky zdarma stáhnete)

    Video
    Video se připravuje ...

    Veronika Pourová: Co snídat při hubnutí? Videoredakce ženských titulů

     

Dnešní horoskopy