Čím víc tuku ve strouhance je, tím je náchylnější ke kažení, takže ji nelze příliš dlouho skladovat. Při nákupu byste proto měli sledovat datum minimální trvanlivosti, které najdete na obale výrobků, a složení! Některé značky vydrží minimálně rok jiné zhruba měsíc.
Strouhanka se nejčastěji vyrábí z běžného pšeničného pečiva. Zatímco v obchodě se housky, rohlíky či veky prodávají nebalené, na obale strouhanek si můžete přečíst, z čeho se takové běžné pečivo skládá. Běžný tukový rohlík se vyrábí z mouky, vody, tuku, soli a droždí.
Většina strouhanek atak jednoduché složení má. Ale můžete koupit i strouhanku, jejíž výčet ingrediencí je až 8x delší. Navíc ve složení najdete složky, které obvykle v běžném pečivu nejsou – např. palmový tuk, emulgátory, regulátor kyselosti, látka zlepšující mouku – kyselina askorbovou, nebo dokonce i konzervant – kyselina sorbová.
Až tedy budete plánovat štědrovečerní večeři, zkontrolujte si ve spižírně trvanlivost domácích zásob strouhanky.
V kterých potravinách nesmějí být éčka? Videohub