Jedlé kaštany jsou ořechy ze stromů, které patří do stejné čeledi jako buk. Rostou v zelených špičatých skořápkách a pečené na ohni patří k pochutinám typickým pro chladné období roku a především advent. Sezóna je od října do listopadu. Na rozdíl od jiných ořechů mají kaštany nízký obsah tuku a vysoký obsah vody, a proto jsou výrazně měkčí.

1. Dobrý zdroj antioxidantů

Kaštany obsahují řadu antioxidantů, které chrání buňky před poškozením a mohou pomoci chránit před chronickým onemocněním a civilizačními chorobami.

2. Podporují srdce

Jako zdroj polyfenolů (kyselina gallová a ellagová), pomáhají kaštany chránit srdce před oxidačním stresem. Jsou také dobrým zdrojem draslíku, který je důležitý pro snižování krevního tlaku.

3. Obsahují hodně vlákniny

Kaštany jsou skvělým zdrojem vlákniny, která podporuje trávení a působí jako prebiotikum. Podporuje střevní bakterie a pomáhá udržovat zdravé prostředí ve střevech.

4. Mohou zlepšit krevní cukr

Přestože kaštany poskytují více sacharidů než jiné ořechy, dodatečná vláknina, kterou obsahují, pomáhá regulovat jeho uvolňování. A benefity převyšují negativa. Díky antioxidantům zlepšují kaštany reakci našich buněk na inzulín, což celkově zlepšuje hladinu krevního cukru.

5. Pomáhají regulovat hmotnost

Kaštany s vysokým obsahem vlákniny mohou pomoci omezit chuť k jídlu ve srovnání s jinými ořechy. Mají také nižší obsah tuku a kalorií. Navíc studie na zvířatech naznačují, že přidání kaštanu do stravy může snížit hromadění břišního tuku.

6. Neobsahují lepek

Dužina kaštanů neobsahuje žádný lepek a tak jsou vhodné i pro celiaky.

7. Jsou plné vitaminů a minerálů

Množstvím vitamínu C se vyrovnají citronům. Jen škoda, že pečením o velkou část přijdou. Najdete v nich ale i vitamíny A, B, E a K a také minerály zinek, železo, hořčík, vápník, fosfor a draslík.

S koňským si je nespletete

Kaštan koňský neboli jírovec maďal, se na rozdíl od kaštanu setého jíst nedá. Plody a listy jírovce se využívají jako přírodní mýdlo. Splést si je ale nemůžete. Jírovec má slupku s menším množstvím tlustších bodlin a uvnitř se skrývá nejčastěji jedno, maximálně dvě kulatá semena. U kaštanu setého to jsou nejčastěji dvě až tři semena, špičatá a na jedné straně zploštělá.

Nutriční hodnoty kaštanů

100g porce kaštanů (syrových) obsahuje:

170 kcal / 719 kj

2,0 g bílkovin

2,7 g tuku, především mononenasycených mastných kyselin

36,6 g sacharidů, z toho 7,0 g cukru

500 mg draslíku

5,5 g vlákniny

 

Video
Video se připravuje ...

Jak správně vydlabat dýni Videoredakce ženských webů

Fotogalerie
5 fotografií