„Ani ve snu by mě nenapadlo, co se může stát. Pastinák jsem letos vysela poprvé. Jeden den jsem ho sklidila, rozkrájela a zpracovala. Druhý den mě začaly svědět a pálit ruce. Třetí den jsem je už měla samý puchýř a skončila na chirurgii,“ popsala dlouholetá zahrádkářka z Rudy na Rakovnicku.

Rozsáhlá a bolestivá reakce ji překvapila. Podivovali se i lékaři na pohotovosti. Přestože k popáleninám došlo začátkem září, stále je v pracovní neschopnosti a konec léčení je v nedohlednu. „Hojí se to pomalu, stále to reaguje na slunce. Snažila jsem se o tom najít nějaké informace. Ale moc toho není. Tak nenápadná rostlina, a tohle dokáže! Má v sobě toxiny, které ve spojení se sluncem způsobují alergickou reakci. Ještěže jsem si při krájení listů nesáhla na obličej,“ povzdechla si.

Jak na pastinák

Popáleniny způsobené pastinákem mnohé zahrádkáře překvapily. Podle odborníků se má okopávat a sklízet, jen když je pod mrakem. Samozřejmostí je pracovat v rukavicích, mít při tom dlouhé rukávy a kalhoty a vyhýbat se styku listů s pokožkou. Právě dotyk pastináku společně s osluněním daného místa může vyvolat různé reakce – od zčervenání kůže po puchýře.

Patří do kuchyně

Pastinák se hodí pro přípravu jemného pyré, krémové polévky, hranolků, přidává se do zeleninových placek či karbanátků. Může posloužit jako dietnější náhrada brambor.

Prospívá zdraví

Pastinák přitom lidskému zdraví prospívá. Je ideálním druhem zeleniny, který se skvěle hodí na jarní detox a podporu imunity. Má vysoký obsah vitaminů C a E, draslíku, vápníku, hořčíku, železa a močopudných látek.

Obsahuje i kyselinu listovou, která má vliv na krvetvorbu a na růst a vývoj plodu v těhotenství. Kromě toho je bohatý na vlákninu, upravuje trávení, pomáhá udržovat nízký cholesterol v krvi, a prospívá tak srdci. Léčivé účinky má kořen i plod.

 

Video
Video se připravuje ...

Ellie ukázala všechny fáze spálení. TikTok

Fotogalerie
9 fotografií