• Začněte kontrolou

Každou rostlinu pečlivě prohlédněte. Zaměřte se hlavně na spodní část listů, kde se rádi usazují škůdci. Zažloutlé listy ostříhejte, stejně jako zbytky květů. Zbytečně ubírají rostlině energii.

Rada: Rostliny můžete preventivně ošetřit přípravkem proti hmyzu.

  • Zalévejte méně

Kratší zimní dny by se měly odrazit na nižší zálivce. Prodlužte intervaly, ve kterých zaléváte, jinak hrozí přemokření. Při nadměrné zálivce rostliny shazují listy a hnijí kořeny.

Rada: K zálivce použijte jen odstátou vodu a zalévejte jen, když zemina v květináči úplně vyschne.

  • Zajistěte světlo

Zkracování dnů a nedostatek světla může rostliny poznamenat. Snažte se je proto umístit co nejblíže ke světlu, aby měly co nejlepší podmínky k fotosyntéze. Nezapomínejte také každé ráno vytáhnout žaluzie a odhrnout závěsy, ať nepřijdou ani o zlomek světla.

Rada: Zkuste pravidelně po týdnu rostliny otáčet, aby měly přístup ke světlu ze všech stran. Zajistíte tak rovnoměrný růst.

  • Zvlhčujte a sprchujte

Suchý a teplý vzduch především v panelákových bytech rostlinám neprospívá. Nezapomínejte zvlhčovat vzduch v okolí rostlin, případně je i mlžit nebo rosit. Čas od času je můžete i osprchovat.

Rada: S vyšší vzdušnou vlhkostí pomůžou zvlhčovače vzduchu, případně můžete postavit rostliny na misky s vodou a oblázky, aby se zvýšila vlhkost okolo nich.

  • Pozor na průvan

Opadávají a žloutnou vašim rostlinám listy? Možná za to může průvan. Pokud na ně fouká vzduch studenější, než je teplota v místnosti, může zavinit i jejich úhyn. Největší problémy s průvanem mají fíkusy a orchideje.

Rada: Zkontrolujte, jestli na pokojovky odněkud nefouká nebo nejsou na místech, kde se větrá. 

  • Pryč od radiátorů

Pozor byste měli dát i na nadměrné teplo. Nenechávejte rostliny v blízkosti radiátorů. Problém můžou mít hlavně břečťany a kapradiny.

Rada: Sousedství radiátoru (nikoli těsné), může zvládnout monstera, fikus, filodendron nebo dracena. 

  • Opatrně s hnojením

S podzimem bystě měli přestat rostliny přihnojovat. Předávkování může způsobit uhnívání kořenů.  Pokud máte pocit, že je hnojení nutné, vsaďte na hnojivo s vyšším obsahem fosforu a draslíku.

Rada: Rostlinám v zimě neublíží občasné podání hnojiva s guánem nebo žížalí čaj.

 

Video
Video se připravuje ...

Květiny, kterým stačí i minimum péče Adam Balažovič/BPŽ