Ne každý má odvahu krvavou houbu, která je ozdobou podzimních lesů, sbírat. Kdo se ale v houbách vyzná, může si z ní připravit lahodný guláš. Pstřeň roste na dubech, obvykle poměrně nízko, často i na pařezu. „Nakrájené kousky je dobré na den namočit do mléka, plodnice bývají někdy nakyslé,“ radí mykolog Dalibor Marounek, který našel šťavnatý pstřeň na Roudnicku.

Počasí je hádanka

Pstřeň patří mezi poměrně otužilé houby. A to se mu nyní hodí. Včerejší ráno bylo opět mrazivé. Na většině míst jsme měřili okolo jednoho stupně pod nulou. Ale třeba v Krkonoších klesla rtuť teploměru na –9,5 °C.

Počasí ve zbytku týdne je velká hádanka. Přímo nad střední Evropou se totiž vlní výrazné teplotní rozhraní, které odděluje teplý vzduch od chladného. Kanadský model GEM očekává v Česku ve druhé polovině týdne velmi studený vzduch s teplotami nad ránem až minus šest stupňů. Naopak německý ICON má celé území ČR v teplém vzduchu, na jižní Moravě dokonce modeluje až 14 °C.

GULÁŠ Z PSTŘENĚ

Suroviny: 500 g pstřeně dubového, litr hovězího vývaru, 4 stroužky česneku, 2 cibule, 1 feferonka, mletá sladká paprika, hladká mouka, sádlo, kmín, pepř, sůl

Postup: Pstřeň opláchněte a nakrájejte na kostky 2×2 cm. Alespoň osm hodin je nechte vymáčet v mléce, aby ztratily nakyslou chuť. Na rozpáleném sádle osmahněte cibuli dorůžova a přidejte nakrájený pstřeň. Osolte a dochuťte červenou paprikou. Přidejte kmín, zalijte vývarem a poduste doměkka, zhruba 15 až 20 minut.

Na závěr guláš zaprašte hladkou moukou a přidejte česnek. Dva stroužky rozmačkejte, dva nakrájejte na plátky. Pokud máte rádi ostřejší pokrmy, můžete přidat i nakrájenou feferonku a ještě pět minut povařte. Podávejte s knedlíkem nebo těstovinami.

Fotogalerie
5 fotografií