Podzim vtrhl do střední Evropy ze severozápadu. Chladný vzduch přinesl do nejvyšších poloh sněžení. Včerejší ráno bylo mrazivé. „Nejníže spadla teplota na Březníku na Šumavě. Bylo tam minus 9,2 stupně, což byl i rekord pro dnešní den,“ uvedla Tereza Matušková z Českého hydrometeorologického ústavu. Nemrzlo ale jen na horách.

V nižších polohách byla největší zima ve Stříbře a Konstantinových Lázních na Tachovsku, kde bylo shodně minus 4,1 stupně. Mrznout ráno bude ještě zítra, pak by měly teploty postupně růst. Po přední straně brázdy nízkého tlaku vzduchu nad západní Evropou bude do střední Evropy proudit teplejší a vlhčí vzduch od jihozápadu. Postupně se nad Českem vytvoří frontální rozhraní oddělující studený vzduch na severu od teplého na jihu. V Libereckém kraji tak naměří místy jen čtyři stupně, zatímco jih republiky si bude užívat poměrně příjemných šestnáct stupňů.

První sníh roku 2023 na Sněžce (8.10.2023)
Autor: Facebook - ČHMÚ

Pravý hřib vážil kilo a půl, druhý byl o průměru 32 cm!

Kapitální kousky stále skrývají české lesy. Bez deseti gramů kilo měl hřib, který našli u Rumburka Ivana Selingerová a Josef Kraušner. Klobouček měl průměr úctyhodných 32 cm a váhu 990 gramů. Ještě větší houbu objevila v Jizerských horách Lucie Vaňková. „Hřib vážil kilo a půl,“ říká úspěšná houbařka.

Na houby vyrazila nalehko. Nastupující chlad jí prý nevadí, je otužilá. A totéž lze s nadsázkou říct i o houbách. „Současné občasné mírné mrazy hřibovitým houbám zatím nevadí, lesy ještě nepromrznou,“ říká mykolog Dalibor Marounek. Houbaři tak ještě nemusejí házet flintu do žita.

Video
Video se připravuje ...

Jak správně vydlabat dýni Videoredakce ženských webů