Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Recepty na houbová jídla od kandidáta na MasterChefa: Tousty, steak i kulajda!

/
  • Steak na houbách
    26. září 2023 ● 09:28

    Podzim v kuchyni přeje houbám, to je bez debat. Pojďme si je ještě užít spolu s recepty Tomáše Lisky (50) z Mostu, který se zapojil i do populární kuchařské soutěže MasterChef Česko.

  • 1.

    Toust se smetanovými liškami

    Potřebujete: 1 střední cibuli, 200 lišek, snítku tymiánu, majoránku, kmín, sůl, česnek, 200 ml 40% smetany, petrželku na dozdobení.

     

    Postup: Na másle podusíme cibuli, přidáme lišky, všechny bylinky a koření. Podusíme a zalijeme vysokoprocentní smetanou. Zredukujeme a přidáme nasekanou petrželku. Podáváme na křupavém toustu.

  • 2.

    Kulajda z hřibů kovářů

    Potřebujete: brambory, máslo, mouku na zaprášení, půl litru vývaru, podušené hřiby kováře, sůl, kopr, ocet nebo citrón, 200 ml 40% smetany.

     

    Postup: Na másle lehce zarestujeme brambory a zaprášíme moukou. Podlijeme vývarem, přidáme podušené houby a vaříme 20 až 30 minut. Ochutíme a ke konci vaření přidáme nasekané stonky kopru. Přidáme kelímek smetany a přivedeme k varu. Dochutíme najemno nasekaným koprem a octem nebo citrónem. Už nevaříme.

  • 3.

    Steak z roštěnce s houbovou omáčkou

    Potřebujete: Hovězí vysoký roštěnec, rozmarýn, tymián, česnek, sůl, pepř, olej, 2 hrsti hub, panák kvalitního rumu, hrnek vývaru, demi glace, 200 ml 40% smetany, máslo, brambory.

     

    Postup: Steak opepříme, potřeme olejem a spolu s bylinkami a česnekem osmahneme na pánvi na požadovanou propečenost.  Do výpeku dáme dvě hrsti hub a orestujeme. Podlijeme panákem kvalitního rumu a necháme vyvařit. Přidáme hrnek vývaru a ještě demi glace (silný redukovaný vývar z telecích kosti). Omáčku zredukujeme a přidáme kelímek vysokoprocentní smetany a opět redukujeme. Nakonec sundáme z plotny, zašleháme vychlazené máslo. 

     

    Brambory nakrájíme na tenké plátky a naskládáme do formy na mufiny. Začínáme po obvodu, aby vznikla růžička. Osolíme, opepříme a přidáme kousek másla. Pečeme na 180 stupňů dozlatova.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Sbíráte babky? Tak si na ně radši dávejte pozor Videohub

Dnešní horoskopy