Recepty na houbová jídla od kandidáta na MasterChefa: Tousty, steak i kulajda!
-
Podzim v kuchyni přeje houbám, to je bez debat. Pojďme si je ještě užít spolu s recepty Tomáše Lisky (51) z Mostu, který se zapojil i do populární kuchařské soutěže MasterChef Česko.
- 1.
Toust se smetanovými liškami
Potřebujete: 1 střední cibuli, 200 lišek, snítku tymiánu, majoránku, kmín, sůl, česnek, 200 ml 40% smetany, petrželku na dozdobení.
Postup: Na másle podusíme cibuli, přidáme lišky, všechny bylinky a koření. Podusíme a zalijeme vysokoprocentní smetanou. Zredukujeme a přidáme nasekanou petrželku. Podáváme na křupavém toustu.
- 2.
Kulajda z hřibů kovářů
Potřebujete: brambory, máslo, mouku na zaprášení, půl litru vývaru, podušené hřiby kováře, sůl, kopr, ocet nebo citrón, 200 ml 40% smetany.
Postup: Na másle lehce zarestujeme brambory a zaprášíme moukou. Podlijeme vývarem, přidáme podušené houby a vaříme 20 až 30 minut. Ochutíme a ke konci vaření přidáme nasekané stonky kopru. Přidáme kelímek smetany a přivedeme k varu. Dochutíme najemno nasekaným koprem a octem nebo citrónem. Už nevaříme.
- 3.
Steak z roštěnce s houbovou omáčkou
Potřebujete: Hovězí vysoký roštěnec, rozmarýn, tymián, česnek, sůl, pepř, olej, 2 hrsti hub, panák kvalitního rumu, hrnek vývaru, demi glace, 200 ml 40% smetany, máslo, brambory.
Postup: Steak opepříme, potřeme olejem a spolu s bylinkami a česnekem osmahneme na pánvi na požadovanou propečenost. Do výpeku dáme dvě hrsti hub a orestujeme. Podlijeme panákem kvalitního rumu a necháme vyvařit. Přidáme hrnek vývaru a ještě demi glace (silný redukovaný vývar z telecích kosti). Omáčku zredukujeme a přidáme kelímek vysokoprocentní smetany a opět redukujeme. Nakonec sundáme z plotny, zašleháme vychlazené máslo.
Brambory nakrájíme na tenké plátky a naskládáme do formy na mufiny. Začínáme po obvodu, aby vznikla růžička. Osolíme, opepříme a přidáme kousek másla. Pečeme na 180 stupňů dozlatova.
VideoVideo se připravuje ...Sbíráte babky? Tak si na ně radši dávejte pozor Videohub