Pár se vydal do lesa u Vidžína na severním Plzeňsku. Při sběru hub se ale žena během krátké chvilky ztratila partnerovi z dohledu. „Ještě hodinu se ji pokoušel v lese sám najít, ale poté se rozhodl přivolat pomoc,“ uvedl policejní mluvčí Eva Červenková.

Vzhledem k tomu, že u ženy byla kvůli jejímu zdravotnímu stavu obava o její život, rozjela se velká záchranná akce. Zapojili se policisté a hasiči jak z Plzeňského, tak Karlovarského kraje, vzlétly i drony. „Pohřešovanou nakonec našla hlídka dopravní policie poblíž jedné vesnice asi kilometr od místa ztracení,“ dodala Červenková.

Žena byla, naštěstí, v pořádku. Ne vždy ale skončí podobné akce dobře, proto policisté opět připomínají, jak se v přírodě a v neznámém terénu chovat. „Zhodnoťte svůj zdravotní stav, aby vám nedošly síly třeba při návratu. Mějte u sebe nabitý mobilní telefon a případně si do něj stáhněte aplikace, které vám pomohou s orientací v terénu,“ popsala Červenková.

Je též vhodné mít s sebou drobnou svačinu a malé pití. Oblečení pak s ohledem na aktuální počasí i předpověď. „Dejte vždy někomu z blízkých vědět o vašem výletu, a pokud je to možné, nechoďte na delší procházky sami,“ doplnila Červenková. Důležité je též mít ostatní, se kterými houbaříte,  v dohledu.

VIDEO: Blesk Podcast: Jak se hledají houby za tisíce?

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Jak se hledají houby za tisíce? pdc, bp, Jedlička, Železný