Šárka začala jíst zdravěji, rozhodla se tedy ochutnat novinku, kterou ve svém jídelníčku ještě neměla. V obchodě pořídila láhev se šťávou z kysaného zelí. „Vypila jsem půlku nápoje a najednou mě začal svědit jazyk, následovaly fleky po celém těle, napuchnuté a oteklé rty. Šla jsem na záchod, ale odtud už jsem se nemohla dostat,“ líčí pro Blesk Šárka.

Kamarád naštěstí jednal rychle, Šárce pomohl a okamžitě volal záchranku. „Já se válela na zemi, měla jsem strašné křeče. Poléval mě studený a horký pot a přestávala jsem mluvit. Kamaráda jsem prý prosila, aby mě nenechával umřít samotnou,“ líčí chvíle děsu.

Její hrůzu zmírnil až příjezd záchranky, kdy okamžitě dostala silné léky. „Podle paní doktorky v nemocnici jsem měla anafylaktický šok a stačilo deset minut a udusila bych se,“ popisuje dále. V teplické nemocnici také dostala třitýdenní léčbu kortikoidy.

Styděla jsem se...

Šárka se za svůj vážný stav po přijetí do nemocnice dokonce styděla. „Bylo to i potupné. Jste špinavá od toho, jak se válíte v trávě, máte červené a napuchlé tělo, rozepnuté kalhoty. Lidé na mě koukali jako na člověka, který fetuje,“ vzpomíná s nechutí.

Kysané zelí už dříve samozřejmě jedla, nikdy ovšem žádné potíže neměla. „Musím říct, že samotnou by mě nikdy nic takového nenapadlo. Nikomu bych to nepřála a chtěla bych zdůraznit, jak je důležité nehrát si na hrdinu a nechat si okamžitě zavolat sanitku. Kamarád mi zachránil život,“ dodává.

Toxikolog: Nesetkal jsem se s tím

Život ohrožující reakce na kupovanou šťávu z kysaného zelí zaskočila i předního toxikologa Jaroslava Klána. „Samozřejmě existuje nesnášenlivost kysaného zelí, ale s tak prudkou reakcí jsem se ještě nesetkal, takový případ neznám. Ovšem v medicíně je možné všechno,“ vysvětlil pro Blesk Jaroslav Klán s tím, že se mohlo jednat o reakci na některou z ingrediencí daného nálevu. Potvrdil také vážnost anafylaktického šoku pro pacienta. „Přijde rychle, člověk se dusí a bez okamžité pomoci umírá,“ uzavírá docent Klán.

Lékař: První pomoc vždy u sebe

Podle praktického lékaře Cyrila Muchy může být člověk obecně alergický v podstatě na cokoli. „Tady by ale asi v úvahu připadala nějaká chemická látka, která měla za úkol ten nálev stabilizovat, aby se nekazil,“ přemýšlí Mucha. „Určitě bych se přimlouval za to, aby si paní nechala udělat alergologická vyšetření. Pokud má takto bouřlivou reakci po potravinách, měla by do budoucna u sebe také mít adrenalinové pero pro první pomoc,“ dodává Cyril Mucha.

 

Video
Video se připravuje ...

Podzimní alergie: Které jsou nejčastější a jak je rozeznat od viróz? Videoredakce ženských webů

Fotogalerie
6 fotografií