Kysané zelí je už od pradávna ceněné především pro své blahodárné účinky – vitaminy (např. vitamin C) a bakterie mléčného kvašení. Výrobci je ale »znehodnocují« tepelnou sterilací nebo konzervanty. A původní zelnou šťávu nahrazují slaným nálevem nebo vodou s octem, kterou doslazují. 

Kysaná zelí se prodávají v obchodech buď v sáčku, nebo ve sklenici. Ale pozor,  není kysané zelí jako kysané zelí! V obchodě můžete narazit na tři různé výrobky. 

Tři různé výrobky

* Koupit si můžete »kysané zelí«, ve kterém nesmí být konzervanty, obsahuje původní zelnou šťávu a odpovídá domácímu kysanému zelí, které se musí skladovat v chladu.

* Nebo si dáte do nákupního košíku sice prokvašené zelí, v němž ale byla ceněná zelná šťáva nahrazena nálevem (což se musí uvést u názvu).

Takové »kysané zelí v nálevu« se tepelně neošetřuje, výrobce ale smí přidaný nálev konzervovat »éčkem«, což zmiňuje ve složení výrobku. Takové výrobky se musí skladovat v chladu a obvykle jsou baleny v ochranné atmosféře.

* Třetí typ kysaného zelí je sterilované, do nějž se konzervanty přidávat nesmějí. »Sterilované kysané zelí« nemusí být jen ve sklenicích, na pultech obchodů jej najdete i v sáčcích, které evokují dojem »čerstvého« kysaného zelí. 

»Céčkem« proti únavě

Prevencí proti nedostatku vitaminu C  je pouze 10 mg kyseliny askorbové denně. Právě nedostatek vitaminu C se projevuje např. tzv. jarní únavou, opuchnutím kloubů, celkovou tělesnou únavou a v nejtěžších případech tzv. kurdějemi, jejichž projevy je například krvácivost dásní.

Vitamin C neboli kyselina askorbová je jedním z nejznámějších vitaminů a při zpracování potravin jsou jeho ztráty velké. Takže pokud si uděláte dušené zelí, na příjem vitaminu C můžete zapomenout. Rozkládá se nejen na vzduchu, ale i v teplem. Proto najdete u některých výrobků, že jsou balené v ochranné atmosféře.

VIDEO: Salát z kysaného zelí

Video
Video se připravuje ...

Salát z kysaného zelí Videohub/recepty

Fotogalerie
4 fotografie