Karel Netsch prošel na Chomutovsku oblíbená místa a koš kovářů byl na světě. „Je z nich nejlepší gulášek,“ poradil zkušený houbař.

Rostislav Bardoň s dcerou Denisou zase našel křemenáče jako malované! Kde hledal? „Na svých osvědčených místech, vše na jižních svazích na okrajích smíšených lesů u Ostravice," popsal spokojený houbař.  

Podle mykologa Michala Mikšíka první hřibovité houby skutečně začínají. „Hledat je musíte spíše v nížinách, na prosluněných místech listnatých lesů. Ve Středočeském kraji a na jižní Moravě obvykle začínají nejdříve,“ radí mykolog.

Těšit se tak už můžete na hřiby kováře, hřiby koloděje, první klouzky modřínové či kozáky březové. A daří se i jiné typicky jarní houbě. „V květnu také roste čirůvka májovka, pozná se podle výrazně moučné vůně. Najdete ji v zatravněných plochách zahrad, parků a sadů,“ upřesňuje Michal Mikšík.

Podle odborníka není pro růst hub aktuálně problém nedostatek vlhkosti, ale spíš dosavadní nízké teploty. „Hřiby teď potřebují hlavně hodně sluníčka a teplých dní. Směřujte proto opravdu do nížin, kde rozdíl teplot přes den a v noci není tak vysoký. A nebojte se zkoušet své oblíbené lokality, na hřiby už je čas,“ láká mykolog. Další druhy oblíbených hřibů přibudou hned na začátku června.

Kovář, nebo koloděj?

Upozornil také, že lidé si často pletou hřib kovář a koloděj. Oba jsou však poměrně odlišní, a to nejen vzhledem, ale i místem výskytu. „Kovář nemá síťku na třeni, taková ta očka, kdežto koloděj ano. Koloděj roste v místech ovlivněných lidskou činností, jako jsou zahrady, aleje, hráze rybníků. Má rád lípy, habry, břízy. Kdežto kovář roste zejména v jehličnatých lesích, kde jsou smrky, borovice, pokud pod listnatými stromy, tak preferuje spíše duby,“ vysvětluje Michal Mikšík.

Oba tyto hřiby je však podle odborníka potřeba déle tepelně upravit, ideálně půl hodiny. „Skvěle se proto hodí pod maso, do gulášů či polévek,“ dodává mykolog.

 

Video
Video se připravuje ...

Mykolog radí: Jak se vrátit z lesa s košíkem plným hub Videohub

Fotogalerie
16 fotografií