A pokud se přece jenom necháme nalákat kamarádkou na dvojku nebo gin s tonikem či zajdeme s kolegy z práce na jedno, nic není ztraceno. Odborníci na stravu totiž vypočítali, jak takové drobné »hříchy« rozchodit. A to doslova. Krokoměry na ruku a jdeme na to!
Mohou za to Babyloňané?
Podle dostupných pramenů pivo vařili Babyloňané už před 7 až 8 tisíci lety. Řekové o pár tisíc let později odtamtud začali dovážet víno. Staří Keltové, Vikingové i Slované znali metodu fermentace medu, Japonci se naučili vyrábět víno z rýže, Inkové dokonce z kukuřice. Proces destilace podle všeho vynalezli Arabové v 10. století n. l., výslednému čistému lihu dali jméno »al kuhol«, což arabsky znamená »něco nejlepšího«.
Víte, že...
...ten, kdo vypije tři malá piva, zkonzumuje daleko více energie než ten, kdo vypije tři velké panáky 40% lihoviny?
...alkohol je pouze zdrojem energie, na rozdíl od tuků a sacharidů nemá v organismu jinou roli.
Nejsi v tom sama: MUDr. Olga Pecinovská - Na alkohol v Čechách umírá každá 6 žena Videohub