Nadváha u psa: Když vypadá jak myš

Různá plemena mají různé druhy stavby těla, ale způsob zjišťování nadváhy je univerzální. Jednoduše položte ruce volně na žebra vašeho psa. Nemůžete bez velkého tlaku žebra nahmatat a při pohledu shora již není zřetelný pas, ale psík má při pohledu shora tvar jako myš, kdy je nejužší částí těla hlava, od krku se pak tělo rozšiřuje až k samotnému ocasu? Pak je nejvyšší čas na dietu.

Jídelníček sestaví odborník

Situaci zkonzultujte s veterinářem, který musí vyloučit zdravotní příčiny nadváhy a sestavit nový jídelníček. Většinou nelze prostě snížit krmnou dávku, ta, zejména u granulí, je totiž sestavena tak, aby pokryla nutný příjem vitaminů a minerálů a její snížení by mohlo narušit zdraví psa. Navíc mu neposkytne pocit plnosti, takže žebrá u stolu nebo se snaží jídlo ukrást. Proto je lepší nízkokalorická dieta, speciální granule nebo zvlášť sestavený barf (přirozený způsob – syrové maso, zelenina apod.)

Následky tloušťky

● Nemoci kloubů ● Problémy s kůží (zapařeniny, hot spoty, atd.) ● Diabetes (u psů s nadváhou je větší pravděpodobnost vzniku diabetu) ● Poruchy kardiovaskulárního systému ● Dýchavičnost ● Oslabený imunitní systém

Nadváha u kočky: Když není vidět pas

Nadváha u kočky se pozná, když už není možné nahmátnout žebra a pas už není vidět. Při pohledu z boku by spodní linie břicha měla od žeber k bokům mírně stoupat a ne vést (téměř) rovnoběžně s podlahou. Tukové polštářky v bederní oblasti jsou dalším znakem kočky s nadváhou. Pravidelným vážením můžete také zjistit, zda se váha vaší kočky nezměnila. Obezita často začíná nenápadně a pravidelným vážením ji můžete odhalit včas.

Příčiny obezity

Příčinou tloustnutí je zejména vysokokalorické krmivo a málo pohybu, hlavně u koček žijících v bytě. Je jasné, že možnost pohybu v bytě je omezená a s věkem a zklidňováním zvíře prostě přibírá. Řešením je nízkokalorické krmivo, které kočce budete podávat pravidelně. Rozhodně by k němu neměla mít přístup celý den. Důsledky obezity jsou u koček v podstatě stejné jako u psů...

Následky tloušťky

● Onemocnění nadledvinek ● Hormonální problémy ● Onemocnění štítné žlázy

Trvá to...

Nečekejte zázraky, nadváha, která vznikala dlouhou dobu, nezmizí během několika týdnů. Dieta trvá měsíce a u plemen se sklonem k tloustnutí nebo u kastrovaných zvířat počítejte s tím, že už se k normálnímu jídelníčku nevrátíte.

 

Video
Video se připravuje ...

Zvířecí Ombudsman bude hájit práva zvířat. Pomoc nabízí veřejnosti a zvířecím záchranářům. Kateřina Bokrová Lang

Fotogalerie
6 fotografií