Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Psi zavření v domku, ve vlastních výkalech, a s nimi i babička (84). Záchrana přišla na poslední chvíli

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Bokrová Lang - 
12. prosince 2022
05:00

V šoku byla Sára Kelerová, když přijela do Orlové navštívit babičku. Zjistila, že matka, která provozuje chovatelskou stanici, ji nechala ve studeném domku i se psy bez jakékoli péče a pomoci, uprostřed obrovského nepořádku a výkalů. Vnučka neváhala a spolu se svou partnerkou okamžitě zalarmovala úřady. Ty naštěstí jednaly rychle.

Vnučka, která se obrátila na Blesk tlapky, přirovnala to, co se v domku odehrálo, k hororu. Vše přitom se svou partnerkou Sára odhalila úplnou náhodou. Po dvou letech se vrátila na rodné Ostravsko a vyrazila na návštěvu. „Babička tam žila v šílených podmínkách. Byla tam zima. Psi byli vychrtlí, všude byly výkaly, moč a strašný zápach,“ popsala. „Matka Iveta Švestková, která provozuje chovatelskou stanici Virginia Ranch, se nestarala. Podle babičky přijela jednou za týden, někdy až za deset dní,“ dodala.

Peklo odehrávající se v domku, popsala Blesk tlapkám dcera majitelky psů, která si teď babičku vzala k sobě. Peklo odehrávající se v domku, popsala Blesk tlapkám dcera majitelky psů, která si teď babičku vzala k sobě. | Kateřina Bokrová Lang

Zima, moč a výkaly

Když to vnučka viděla, začala společně s partnerkou Kateřinou okamžitě jednat. Díky tomu hned druhý den dorazila na místo Krajská veterinární správa se zástupkyní obce. Do domku, kde byla babička se psy zavřená, vstoupili za pomoci policie a hasičů. „Uvnitř byly v naprosto nevyhovujících podmínkách nalezeny čivava, tři feny welsh corgi a fena kontinentálního buldoka. Budova nevytápěná, nevětraná, byl tam silný zápach po moči a výkalech, vnitřek byl v dezolátním stavu,“ popsal Petr Majer, mluvčí Státní veterinární správy.

Takhle to v domku vypadá, všude výkaly, nepořádek a silný zápach. Takhle to v domku vypadá, všude výkaly, nepořádek a silný zápach. | Kateřina Bokrová Lang

Fenu vynesli

Venku u domu byl ještě pes plemene bloodhound, který neměl vodu ani krmivo. „Všichni psi byli hubení, srst fen welsh corgi byla matná, špinavá, fena buldoka byla na tolik slabá, že ji bylo nutno vynést,“ popsal. Kvůli babičce přivolali úředníci i sociálku, která nebohou ženu z pekla vysvobodila. Vzala si ji k sobě vnučka, která se o ni nyní s partnerkou stará.

Případ řeší policie

O majitelku zvířat se zajímají úřady i policie, které na základě dalšího vyšetřování rozhodnou, zda se bude zpovídat z přestupku, nebo bude čelit trestnímu stíhání.  „V této věci proběhne ještě odborná konzultace v rámci KVS a také s PČR a následně bude rozhodnuto o dalším postupu,“ uvedl Petr Majer. Odebraní psi jsou nyní v útulku v Orlové. Blesk tlapky je chtěly navštívit, město Orlová ale natáčení nepovolilo s tím, že jsou součástí vyšetřování.

Takhle to v domku vypadalo, když tam zasáhly úřady a policie. Tato fena kontinentálního buldoka nemohla už na nohy, museli ji vynést. Takhle to v domku vypadalo, když tam zasáhly úřady a policie. Tato fena kontinentálního buldoka nemohla už na nohy, museli ji vynést. | archiv Sáry Kelerové

Ukrytá štěňata

Podle Sáry Kelerové má ještě její matka Iveta Švestková, majitelka psů, několik štěňat kontinentálního buldoka, která ukrývá a chystá se je prodat. „Lidé by je od ní neměli kupovat, protože pocházejí z tohoto pekla, z chovatelské stanice, která se zvrhla v otřesnou množírnu. Jejich koupí podpoří množitele,“ řekla.

nika70 ( 12. prosince 2022 18:49 )

Když ji znáš a věděl jsi to už dřív, proč jsi ji někde nenahlásil?

Andrea Laskovská ( 12. prosince 2022 15:59 )

Tak tohle nikdy nepochopím tyhle lidské zrůdy.Jaky přestupek už se vzpamatujte konečně a už něco začněte dělat.Takovych lidí tu je mraky a vše jim prochází.

strng ( 12. prosince 2022 11:58 )

Jak má ukryté štěňata?Takže se na týrání ještě někdo podílí s tou ženskou?

nika70 ( 12. prosince 2022 11:12 )

Tady je ta zmije: http­s://ww­w.fa­cebo­ok.co­m/ive­ta.sv­estko­va

.tg.bb ( 12. prosince 2022 10:42 )

Přesně takováto bl.ka žila v mé blízkosti. Psi, kočky, smrad, nepořádek, mouchy, ale tvářila se jak Albert Schweitzer. Naštěstí nemnožila, dokonce nechávala kočky kastrovat. Ale bylo to utrpení pro všechny. Ženský jsou vážně šílený.

Zobrazit celou diskusi