Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Plněné kokosky, pražské koule nebo žloutkové řezy: Vánoce podle Mirky van Gils!

/
  • Inspirujte se recepty cukrářky Mirky van Gils Slavíkové.
    1. prosince 2022 ● 15:10

    Přemýšlíte, co na Vánoce ještě upéci? Sáhněte po osvědčené cukrářské klasice, kterou si pamatujete z dětství. Recepty z nové knihy »Famózní! Od babičky« vás vrátí v čase a některé můžete klidně pojmout i jako lahodné vánoční cukroví.

  • 1.

    Plněné kokosky

    Potřebujete na kokosky: 200 g kokosu ● 400 g cukru krupice ● 150–200 g bílků ● 30 g meruňkového džemu ● nastrouhanou kůru a šťávu z půlky citronu ● 1 g soli.

     

    Na linecké těsto: 50 g moučkového cukru ● 100 g másla ● 150 g hladké mouky ● 1 žloutek ● 1 vanilkový lusk ● 1 g soli ● nastrouhanou kůru z půlky citronu.

     

    Na čokoládový krém: 150 ml mléka ● 2 žloutky ● 1 g soli ● půl vanilkového lusku ● 25 g cukru krupice ● 20 g maizeny (kukuřičný škrob) ● 100 g másla ● 50 g čokolády ● 15 g kakaového prášku ● 200 g jahodového džemu ● 250 g tmavé čokolády ● 10 g kakaového másla.

     

    Postup: Kokosky: Jemně strouhaný kokos s cukrem a solí naředíme bílkem, přidáme meruňkový džem a citronovou kůru se šťávou a za stálého míchání zahříváme nad párou. Hmota by měla mírně pálit na kloubu prstu. Lehce vychladlou hmotu dáme do stříkacího sáčku s hladkou trubičkou a stříkáme na plech pusinky o průměru 5 cm. Klepneme s plechem, abychom se zbavili vzduchových bublin, a pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut.

     

    Linecké těsto: Máslo utřeme se žloutkem a moučkovým cukrem, přidáme sůl, vanilku a nastrouhanou kůru a nakonec krátce, ale důkladně vmícháme prosátou mouku. Těsto dáme na hodinu do lednice. Vychladlé těsto rozválíme na plát o síle 4 mm a vykrájíme kolečka o průměru 6 cm. Kolečka pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 7–10 minut.

    Krém: Dáme vařit 100 ml mléka, vanilku, máslo a špetku soli. V misce prošleháme 50 ml mléka se žloutky, cukrem, kakaovým práškem a maizenou. Zavařené mléko pomalu přiléváme za stálého šlehání do mísy se směsí. Prošlehanou směs nalijeme zpět do hrnku a na mírném ohni za stálého míchání provaříme. Krém potřeme máslem, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout. Vychladlý žloutkový krém prošleháme s máslem a s chladnou rozpuštěnou čokoládou, vyšleháme krém.

     

    Dotvoření: Na linecké kolečko nastříkáme sáčkem s hladkou trubičkou kolečko krému, do středu dáme jahodový džem a přiklopíme kokoskou. Necháme ztuhnout. Rozpustíme čokoládu a naředíme rozpuštěným kakaovým máslem. Ztuhlé kokosky namočíme do čokolády přesně pod kokosku.

  • 2.

    Pražské koule

    Potřebujete na buflery: 125 g cukru krupice ● 230 g hladké mouky ● 30 g maizeny (kukuřičný škrob) ● 300 g bílků ● 170 g žloutků.

     

    Na krém: 150 g fondánové polevy ● 300 g másla ● 100 g tmavé čokolády min. 72% ● 350 g cukru krupice na rozvar ● 150 ml vody ● 400 g hrubě drcených lískových oříšků ● 250 g tmavé čokolády ● 20 g kakaového másla.

     

    Postup: Buflery: Bílky s cukrem ušleháme na měkkou špičku. Žloutky rozšleháme a přidáme 1 /3 prosáté mouky, aby vznikla kašovitá hmota. Do žloutků vmícháme 1 /3 ušlehaných bílků. Přidáme zbytek sněhu a přisypeme prosátou hladkou mouku s kukuřičným škrobem. Hmotu dáme do stříkacího sáčku s hladkou trubičkou. Na pečicí papír nastříkáme kulaté buflery o průměru 5 cm. Pečeme v rozpálené troubě na 160 °C asi 25 minut. Buflery musí »zvonit«, být suché.

     

    Krém: Čokoládu rozpustíme a necháme zchladnout tak, že na dotek musí chladit. Fondánovou polevu vyšleháme s máslem, pak všleháme rozpuštěnou čokoládu. Vždy spojíme dva buflery krémem a dáme chladit. Cukr s vodou svaříme na 113 °C. Ztuhlé koule namáčíme v horkém rozvaru a hned obalíme v drcených lískových oříšcích. Rozpustíme si čokoládu, přidáme kakaové máslo, necháme vychladnout a koule namáčíme.

    Pražské koule podle Mirky van Gils
    Autor: David Brázda

  • 3.

    Žloutkové řezy

    Potřebujete na listové těsto: 250 g hladké mouky ● 80 g másla do vodánku ● 3 g soli ● 10 g moučkového cukru ● 150 ml vody ● 250 g másla ● 25 g hladké mouky do máslové kostky.

     

    Na žloutkový krém: 500 ml mléka ● 6 žloutků ● špetku soli ● 1 vanilkový lusk ● 80 g cukru krupice ● 30 g hladké mouky ● 30 g maizeny (kukuřičný škrob) ● 30 ml rumu ● 100 g másla ● 100 g rybízového džemu.

     

    Na polevu: 250 g moučkového cukru ● půl bílku ● 30 ml rumu ● 50 g tmavé čokolády.

     

    Postup: Listové těsto: Vodánek zaděláme z prosáté mouky, soli, cukru, másla a vody do hladkého těsta, které přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme asi 20 minut odpočinout. Máslo rozválíme v mouce do nízké kostky. Máslo, později i kostku, udržujeme studené. Odpočinuté těsto roztáhneme do čtverce, ale tak, aby střed byl vyšší.

     

    Na střed položíme máslovou kostku a zabalíme ji. Rozválíme do obdélníku a složíme ze stran do půlky a ještě jednou přehneme. Necháme opět asi 20 minut odpočinout pod vlhkou utěrkou. A opět rozválíme a vždy na čtyřikrát složíme. Provalování zopakujeme celkem čtyřikrát. Mezi provalováním těsto vždy necháme alespoň 20 minut odpočinout. Hotové těsto vyválíme do dvou obdélníkových plátů o síle asi 3 mm. Pláty pečeme v rozpálené troubě na 220 °C asi 15–20 minut.

     

    Žloutkový krém: Do rendlíku dáme asi ¾ mléka, vanilku a zahřejeme pod bod varu. V misce důkladně promícháme ¼ mléka se solí, žloutky, moukou, maizenou a cukrem. Zalijeme částí horkého mléka, promícháme a nalijeme vše zpět do rendlíku a za stálého míchání provaříme. Uvařený krém potřeme máslem, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladit na pokojovou teplotu. Do vychladlého žloutkového krému všleháme máslo s rumem. Na plát rozetřeme žloutkový krém a přiložíme druhý plát. Na vrchní plát rozetřeme rybízový džem.

     

    Poleva: Moučkový cukr utřeme s bílkem a rumem do polevy, se kterou řez polijeme. Na řez úhlopříčně nastříkáme rozpuštěnou čokoládu a protáhneme ji špejlí. Necháme ztuhnout a rozkrájíme na řezy.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Blesk Podcast: Mirka odhalila sladký trumf proti drahotě Blesk TV

    Fotogalerie
    6 fotografií

Dnešní horoskopy