Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Pět horkých nápojů k pečení cukroví: Vsaďte na punč, mexickou čokoládu i kořeněný rum

/
  • Horký máslový rum
    29. listopadu 2022 ● 06:00

     Lezavé, pošmourné počasí provázené deštěm je obdobím, kdy se často potýkáme s vnitřním chladem, který se nás ne a ne pustit. V takovém případě jsou nejlepší horké nápoje, které zahřejí nejen tělo, ale i duši. Přinášíme 5 receptů pro inspiraci…

  • 1.

    Jablečno-pomerančový punč

    Ingredience: 4 hrnky jablečného džusu, 2 ¼ hrnku vody, 1 hrnek pomerančového džusu, ¾ lžičky mletého muškátového oříšku, ¾ lžičky mletého zázvoru, 3 celé hřebíčky, 2 celé skořice.

     

    Na ozdobu: plátky pomeranče a celá skořice.

     

    POSTUP: V menším kastrolku smíchejte jablečný a pomerančový džus, muškátový oříšek a zázvor. Přidejte hřebíčky a skořici a vařte na mírném plameni zhruba 15 minut. Vyndejte skořici a hřebíčky, přelijte p p p do hrnků a ozdobte plátky pomeranče a skořicí.

  • 2.

    Zázvorovo-kardamomový chai

    Ingredience: 1 hrnek vody, ½ hrnku plnotučného mléka, sáček s černým čajem, ½ lžíce strouhaného zázvoru, 1 lžička mletého kardamomu, třtinový cukr dle chuti a badyán na ozdobu.

     

    POSTUP: Do menšího kastrolku vlijte vodu, vmíchejte zázvor a kardamom a vařte na mírném plameni. Jakmile je voda horká, přidejte mléko a cukr dle chuti. Přiveďte k varu, přidejte sáček s čajem a vařte 2 – 3 minuty. Vyndejte sáček, čaj slijte a podávejte ozdobené badyánem.

  • 3.

    Kořeněný mátový čaj

    Ingredience: 3 hrnky vody, 1 celá skořice, 2 celé hřebíčky, 2 kuličky nového koření, 1 hrnek čerstvé nebo sušené máty, med podle chuti.

     

    POSTUP: Do menšího kastrolku vlijte vodu, přidejte skořici, hřebíčky a nové koření. Nechte projít varem a vařte 1 minutu. Vmíchejte mátu a sundejte z plotýnky. Přiklopte a nechte 5 minut louhovat. Poté slijte a podávejte ochucené medem.

  • 4.

    Mexická horká čokoláda

    Ingredience: 3 lžíce hořkého kakaa, 1 lžíce rozpuštěné mléčné čokolády, ½ lžičky mleté skořice, špetka chilli, ¼ hrnku plnotučného mléka, ¾ hrnku vody, šlehačka na ozdobu.

     

    POSTUP: V menším kastrolku přiveďte vodu k varu, přilijte mléko a sundejte z plotny. Vmíchejte kakao a rozpuštěnou čokoládu, skořici a chilli a pořádně rozmíchejte. Přelijte do hrnku a podávejte ozdobené šlehačkou.

  • 5.

    Horký máslový rum

    Ingredience na máslový základ: 2 /3 hrnku třtinového cukru, 110 g másla, ¼ hrnku medu, 1 lžička mleté skořice, ½ lžičky mletého muškátového oříšku, ¼ lžičky mletého hřebíčku, špetka soli, 1 lžička vanilkového extraktu.

     

    Na hrnek nápoje: 2 /3 hrnku horké vody, 2 lžíce máslového základu, 60 ml kvalitního tmavého rumu, šlehačka a mletý muškátový oříšek na ozdobu.

     

    POSTUP: Nejprve si připravte máslový základ. V menším hrnci na středním plameni smíchejte třtinový cukr, máslo, med, skořici, muškátový oříšek, hřebíček a špetku soli. Stále míchejte, dokud se máslo a cukr nerozpustí. Sundejte z plotny a vmíchejte vanilkový extrakt. Ve vysoké nádobě smíchejte horkou vodu a máslový základ a pořádně promíchejte. Poté přilijte rum a promíchejte. Přelijte do hrnku, ozdobte šlehačkou, posypte muškátovým oříškem a podávejte.

    Fotogalerie
    6 fotografií

    Video
    Video se připravuje ...

    Historie čokolády: Od obyčejných tabulek po luxusní zboží Videohub

Dnešní horoskopy