Pozor na ty jednoduché

Sacharidy se dělí na jednoduché a komplexní. Komplexní naše tělo pomaleji tráví a energii uvolňují postupně. Naleznete je v ovoci, zelené zelenině, celozrnném pečivu či otrubách. Jednoduché tělo stráví mnohem rychleji. „Obsahují prázdné kalorie, které se přeměňují na tuk, což při dietě nechceme. Navíc zvyšují podíl glukózy v krvi, takže se cítíme po takovém jídle unaveni,“ říká odbornice na zdravou výživu Michaela Salačová.

Kterým rychlým cukrům dát vale: klasickému bílému pečivu, sladkým nápojům, slazeným cereáliím, sladkostem

Kdo může více mlsat

Optimální příjem cukrů má každý jinak daný – roli hraje věk, pohlaví, tělesná stavba, atd. Lidé s rychlejším metabolismem a větší svalovou hmotou si mohou dovolit vyšší příjem sacharidů. Platí to u těch, kteří vrcholově nebo velmi často sportují. I tak se doporučuje mít vyšší příjem sacharidů komplexních.

Sladké brambory

Sladké brambory neboli batáty sice mají malinko vyšší hladinu sacharidů (porce = cca 25 g), mají ale nižší glykemický index. Zasytí na delší dobu, pomáhají regulovat hladinu krevního cukru a zrychlují tím funkci metabolismu – tedy pomáhají při hubnutí.

Zdravé obiloviny

Vysazovat při dietě všechny obilniny není nutné. Výborná je třeba quinoa. Má vysoký obsah vlákniny a zároveň nízký glykemický index. Pomáhá tak udržovat hladinu cukru v těle v rovnováze a zrychluje metabolismus. Má také nižší obsah kalorií.

Sušené švestky na trávení

I sušené švestky je dobré zařadit do jídelníčku. Naše babičky už odhalily jejich tajemství – zaženou chuť na sladké a podporují trávení, protože obsahují draslík, hořčík a vápník.

Nebojte se vloček

„Velmi vhodné jsou ovesné vločky bohaté na vlákninu. Energii uvolňují postupně a na dlouho zasytí. Dopřejte si ovesnou kaši, vyzkoušejte je také při zahušťování těst a polévek, vyhnete se použití bílé mouky. Vhodná je i ovesná granola,“ doporučuje Salačová.

Dýně bez rizika

I když má nasládlou chuť, vysokého cukru se nemusíte bát. Dýňovým pyré nahraďte tradiční přílohy. Navíc v sobě má spoustu vitaminu A, draslíku, ale také beta karotenu.

 

Video
délka: 22:15.68
Video se připravuje ...

Podcast Restart: Bílkoviny, tuky a sacharidy Videohub

Fotogalerie
3 fotografie