Potřebujete: 2 kg jablek, 150 g cukru, 50 g másla.

Na těsto: 200 g hladké mouky, 120 g másla, 35 g studené vody, 2 g soli.

Postup: Z mouky, másla a soli vypracujeme drobenku. Přidáme vodu a rychle vypracujeme v těsto. Z cukru a másla uděláme na pánvi karamel. Půlky jablek vložíme do pánve na karamel, překryjeme rozváleným těstem a probodneme nožem. Pečeme při 185 °C dozlatova asi hodinu. Poté necháme 10 minut odstát, následně opatrně slijeme přebytečný sirup a obrátíme na talíř.

Zajímavost o Tarte Tatin

Tarte Tatin je ve francouzštině znám jako La tarte des Demoiselles Tatin (Koláč sester Tatinových). Jeho jméno inspirovaly svobodné sestry Stephanie a Caroline, které na začátku minulého století vlastnily v údolí řeky Loiry hotel. Když byl tento hotel plný hostů, nechala omylem Stephanie jablkovou náplň dlouho na plotně a ta jí zkaramelizovala dřív, než si Stephanie uvědomila, že zapomněla na těsto. Jakmile si to uvědomila, narychlo těsto přidala. Tak vznikl světoznámý koláč.

Vyzkoušejte také žemlovku podle Mirky van Gils.

Video
Video se připravuje ...

Žemlovka podle Mirky van Gils 

Fotogalerie
3 fotografie