Jak z květů černého bezu, tak i z bezinek můžeme za pár korun vyrobit mnoho dobrot. „Drobné bezové plody můžeme sušit na čaj, zamrazit pro pozdější spotřebu, použít na bublaninu nebo koláč místo borůvek, ale především si z nich můžeme vyrobit výborné likéry, sirupy, džemy a kompoty,“ radí Jana Riebe. Bezinky také můžeme zamrazit nebo zavařit s několika lžícemi cukru ve vlastní šťávě.

Jana Riebe ráda vyrábí bezinkový džem. „Dělám různé kombinace podle toho, jaké mám zrovna ovoce. Doslazuji od oka, někdy dělám s kousky a jadýrky, někdy pasíruji, třeba na Vánoce na linecké,“ popisuje Jana.

Při zpracování a konzumaci však vždy musíme dodržet několik zásad.

* Bezinky mají mnoho léčivých účinků, mimo jiné snižují tlak, proto je nutné výrobky požívat s mírou a rozumem.

* Bezinky konzumujeme vždy tepelně upravené a pouze plně vyzrálé plody. Ty syrové a nezralé jsou mírně jedovaté a způsobují zažívací problémy (zvracení a průjem)

* Bezinky je vhodné kombinovat s dalším ovocem.

Bezinkový sirup

Co budeme potřebovat: 2,5 litrů bezinek bez stopek, 2,5 l nadrobno pokrájených jablek, hrušek, švestek, blum, nebo kombinace všeho ovoce, cukr (na 1l získané šťávy asi 1kg), kyselinu citronovou (na 1l šťávy 1 menší kávovou lžičku)

Postup: Do většího hrnce dáme bezinky i ovoce, podlijeme vodou a 20 minut povaříme. Přecedíme přes plátýnko. Do šťávy přidáme cukr, kyselinu citronovou a dalších 5 minut povaříme. Plníme do čistých sklenic, já ještě pro jistotu zavařuji 15 minut na 80 stupňů.

Sirup se dá použít na přípravu studených limonád, nealkoholických punčů, do mléka nebo do jogurtů. Skvěle můžeme tímto sirupem obarvit a dochutit třeba šlehačku, tvaroh, nebo krém na dort.

Janin tip: Zbytky bezinek a ovoce usušíme v sušičce nebo v troubě a použijeme na čaj.

Bezinkový retro likér s kávou

Potřebujete: 2,5 l plně vyzrálých bezinek bez stopek, 1,5 l rumu, 0,5-1kg cukru (podle chuti), 0,2 l silné kávy (rozpustná, espresso nebo turek slitý přes sítko)

Postup: Do velkého hrnce dáme bezinky, které podlijeme trochou vody, důkladně povaříme, minimálně 20 minut. Rozmačkáme a slijeme přes plátýnko. Do získané šťávy (asi 1,5 l) vmícháme cukr a kávu (káva se může vynechat). Povaříme dalších 5 minut, necháme zchladnout a smícháme s rumem.

Naplníme do lahví. Jako dostatečný konzervant poslouží cukr a alkohol. Necháme alespoň měsíc uležet v temnu a chladu. Užíváme jako medicínu na posílení imunity nebo si v zimních měsících uvaříme lahodný punč.

Fotogalerie
13 fotografií

Podzimní dekorace do truhlíku: Podívejte se, jak na to!

Video
Video se připravuje ...

Podzimní dekorace do truhlíku Věra Exnerová