Nebojte se rybího masa: Tyhle tři pokrmy vám zachutnají!
-
Ryby jsou zdrojem minerálních látek, vitaminů a také omega-3 mastných kyselin. Těch mají nejvíce tučnější ryby jako losos, makrela či tuňák. Vyzkoušejte tři snadné recepty na pochoutky z těchto ryb.
- 1.
Těstoviny s lososem
Suroviny • 250 g těstovin • 250 g lososa • 150 g čerstvého špenátu • 200 g smetany ke šlehání • 2 – 3 stroužky česneku • šťáva z citronu nebo limety • máslo • sůl, pepř • parmazán
Postup • Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu. • Nakrájeného lososa orestujeme na pánvi na kousku másla a posléze přidáme na plátky nakrájený česnek a cca minutu opékáme. • Přidáme opraný špenát a necháme jej trochu zvadnout. Nakonec přidáme smetanu a necháme prohřát.
• Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Můžeme přidat i rozmarýn. Podáváme promíchané s těstovinami a posypané parmazánem.
- 2.
Tuňáková pomazánka
Suroviny • plechovka tuňáka ve vlastní šťávě nebo oleji • 150 g lučiny • 50 g tvarohu • čerstvá cibule nasekaná najemno • 2 vejce uvařená natvrdo • lžíce majonézy • citronová šťáva • sůl, pepř • nasekané bylinky
Postup • Tuňáka dáme do misky, přidáme citronovou šťávu, cibuli nasekanou najemno, majonézu, lučinu, tvaroh a rozmačkané vejce. • Osolíme a opepříme. Dobře promícháme, až vznikne hladká pomazánka. • Podáváme na pečivu posypané pažitkou.
- 3.
Makrela pečená na másle
Suroviny • 2 makrely • 50 g másla • citron nebo limetka • 3 lžíce nasekaných bylinek dle vlastní chuti (bazalka, tymián, kopr...) • lžíce citronové šťávy • sůl a pepř • máslo na vymazání
Postup • Očištěné ryby osušíme a ostrým nožem do nich uděláme pár hlubších zářezů. Šťávou z půlky citronu nebo limetky ryby potřeme (i uvnitř) a necháme 15 minut odležet. • Ryby osolíme a opepříme. Jednu limetku nebo citron pokrájíme na půlkolečka a vložíme do zářezů v rybách. Břišní dutiny naplníme polovinou bylinek a na větší části másla osmažíme z obou stran asi 4 minuty. • Pak přendáme do vymazaného pekáčku a zapečeme v předehřáté troubě (200 °C) dozlatova.
Na závěr k rybám přidáme zbylé máslo, posypeme bylinkami, zakapeme šťávou z druhé půlky citronu či limety, prohřejeme a podáváme například s vařeným bramborem a zeleninovým salátem.