Jaké jsou symptomy

● nadměrné škrábání a okusování se

● časté olizování

● pravidelné tření o zem, o stěny

● nadměrné kýchání

● ztráta srsti, podrážděná zarudlá kůže

● svědění uší a ušní záněty, páchnoucí výtok

● otok čumáku, uší, očí

● průjem nebo zvracení

● Kromě potravních alergií existují také alergie dotykové, inhalační a alergie na blechy.

Najděte příčinu

Mnoho chovatelů při prvních alergických příznacích změní značku krmiva, nebo přejde na barf (kosti a syrová potrava), protože se domnívá, že alergie má původ z granulí jako celku.

To je ale mýtus, často to nepřinese zlepšení. Potravinová alergie u psa pochází většinou z určité složky, která je v krmivu obsažená. Často to bývá intolerance různých přísad v krmivu, jako jsou sója, obiloviny nebo chemická dochucovadla, může to být i alergie na některý druh masa.

Na jakou látku je zvíře citlivé, zjistí odborným krevním testem veterinář. Majiteli psa pak podle výsledků zvířeti sestaví vhodný jídelníček. Důležitá je ale prevence v podobě zdravého jídelníčku.

Na co si dát pozor

● Pokud máte potenciálně citlivého psa, vyhněte se krmivům s obsahem obilí, sóji, lepku (především pšenici). Naopak kupujte ta, která obsahují dostatek přírodních vitaminů, minerálů, vlákniny pro zdravé trávení potravy.

● Důležitou složkou by také měly být probiotika (laktobacily). Ty při alergiích mohou hodně pomoci. Používat je můžete i jako doplněk stravy, přidat můžete například jogurt pro psy. „Místo obilí preferujte lépe stravitelné obiloviny (zdroj uhlohydrátů, tj. energie), jako jsou např. rýžové vločky,“ říká odborník na psí výživu Jiří Švihálek.

Čtěte obaly

Nejdřív prostudujte složení krmiva – především u těch podezřele levných. Ta zpravidla obsahují konzervanty, chemii a je v nich málo bílkovin. Každé granule musí mít složení uvedené na obalu.

I kosmetika může škodit

Máte-li citlivého pejska, tak kromě krmiva používejte i hypoalergenní kosmetiku. Zvláště u plemen se srstí náročnou na úpravu, která se často koupou, se šetření nevyplatí. Opatrní buďte i při výběru přípravků proti parazitům a volbu konzultujte s veterinářem.

VIDEO: Uprostřed lockdownu si pořídili štěně. Sami na jeho výchovu nestačí, s výcvikem jim pomáhají odborníci.

Video
Video se připravuje ...

Uprostřed lockdownu si pořídili štěně. Sami na jeho výchovu nestačí, s výcvikem jim pomáhají odborníci Kateřina Lang