Datum spotřeby vs. minimální trvanlivost
Některé cukroví nebo čajová pečiva se vyrábějí průběžně po celý rok, proto zkontrolujte, jestli neprojdou ještě před vánočními svátky. Po uplynutí data vyznačeného na obale se mohou prodávat pouze potraviny, které jsou označené »minimální trvanlivost do«. Musí být zdravotně nezávadné, nabízené od ostatních potravin odděleně a řádně označené, že se jedná o prošlé. Potraviny označené »spotřebujte do« po uplynutí dané lhůty se prodávat nesmí!
Kysané vs. sterilované zelí
V obchodech můžete narazit na tři různé typy kysaného zelí. Buď si koupíte »kysané zelí«, ve kterém nesmí být konzervanty, obsahuje původní zelnou šťávu a odpovídá domácímu kysanému zelí, které se musí skladovat v chladu. Nebo si dáte do nákupního košíku prokvašené zelí, v němž byla zelná šťáva nahrazena nálevem (což se musí uvést u názvu).
Takové »kysané zelí v nálevu« se tepelně neošetřuje, výrobce ale smí přidaný nálev konzervovat éčkem, což zmiňuje ve složení výrobku. Tento výrobek se musí skladovat v chladu. Třetí typ kysaného zelí je »sterilované«, do nějž se konzervanty přidávat nesmějí. Nemusí být jen ve sklenicích, ale i v sáčcích.
Čokoláda vs. pochoutka
Výrobek může vypadat jako čokoláda, ale pokud to nemá vysloveně v názvu, podívejte se na zadní stranu výrobku. Bude tam patrně napsáno »mléčná« nebo »kakaová pochoutka«.
Co to znamená?
Kakaové máslo ani kakaovou hmotu, které dělají čokoládu čokoládou, neobsahuje, a to proto, aby byla pochoutka levnější. Takže kakaové máslo je nahrazeno ztuženým rostlinným tukem. Ve složení tak najdete na prvním místě cukr a následně plně ztužený rostlinný tuk z palmových jader, sušené mléko a kakaový prášek.
Maso vs. polotovar
Zbystřete i při nákupu masa. Snadno se může stát, že místo něj si domů přinesete polotovar, který dokonce bývá dražší a jeho obsah masa není 100 %. Ve složení totiž najdete další přísady jako například koření, přídatné látky (éčka) nebo vodu. Označení masný polotovar musí mít vždy výrobek v popisu na zadní straně, někteří výrobci jej ale zřetelně uvádějí i na přední straně produktu, což pomáhá spotřebiteli lépe se orientovat.
Máslo vs. směsný tuk
Máslo je komodita a všechna jsou stejně kvalitní, takže neváhejte jej kupovat v akci. Ale pozor! Nenechte se při nakupování zmást. Čtvrtkilová, úhledně zabalená kostka nemusí být vždycky máslo. To, co vypadá jako máslo, může být roztíratelný směsný tuk, v němž je část mléčného tuku nahrazena rostlinným tukem. Vzhledem a cenou se často podobají máslům, ale nesmí se nazývat máslem.
Recept na luxusní čokoládovou omáčku s vánočkovým francouzským toastem: