Potravinový Sherlock odhalil nejčastější fígle výrobců! Velký přehled, na co si dát pozor!

/
  • Potravinový Sherlock Blesku odhalil nejčastější fígle výrobců.
    Potravinový Sherlock Blesku odhalil nejčastější fígle výrobců. (archiv Blesku)
    15. prosince 2020 ● 06:00

    Potravinový Sherlock se snaží, aby každý spotřebitelský test Blesku byl mimo jiného nabitý informacemi ze zbožíznalství, často upozorňuje na zažité mýty nebo dokonce fígle, které výrobci rádi používají. Přečtěte si ty letošní nejzajímavější…

  • 1.

    Nová kategorie

    Od začátku tohoto roku se spotřebitelé mohou v obchodech setkávat s novou kategorií výrobků – »koncentrovaný mléčný výrobek«, kam spadají jogurty označované jako »řecký«, »řeckého typu« a skyry.

     

    Jde o mléčné výrobky, u kterých byl obsah mléčných bílkovin před nebo po fermentaci (kysání) navýšen na nejméně 5,6 g na 100 g výrobku (5,6 %). Klasické jogurty obsahují okolo 3,5–5,5 g na 100 g výrobku (3,5–5,5 %). Údaj o množství bílkovin najdete v tabulce výživových hodnot, která je na obale každého výrobku.

  • 2.

    Vápníkem k pevnosti

    Ve výčtu ingrediencí u některých nakládaných okurek se můžete setkat se složkou  chlorid vápenatý či vápenaté soli sacharinu. Nejde o nic škodlivého, ale kvalitní okurky se bez toho obejdou. Výrobci zmíněné ingredience používají k vystužení pletiva okurek, aby okurky časem nezměkly.

  • 3.

    Olivový olej = dobrý zdroj omega-3?

    Určitě jste slyšeli, že olivový olej je uváděný jako dobrý zdroj omega-3 mastných kyselin, přestože je prakticky neobsahuje. To, pro co je olivový olej především ceněný, je vysoký obsah antioxidantů, hlavně polyfenolů, kterých olivový olej obsahuje více než jiné druhy olejů.

  • 4.

    Podíl jater je tajný

    Kolik masa a jater má jitrnice či jitrnicový prejt obsahovat? To je čistě na výrobci. Vyhláška to totiž nestanovuje. A výrobce ani nemá povinnost uvádět na obale obsah jater, nicméně někteří jsou vůči spotřebitelům fér a dobrovolný údaj uvádějí. V původní receptuře na výrobu domácí a lahůdkové jitrnice stálo přes 50 % masa a 8 % jater.

     

    Zatracovaná játra! Přitom to bývala lahůdková podpultovka!

     

  • 5.

    Které vitaminy mají význam?

    Většinu vitaminů, které obsahují šumivé multivitaminy, můžeme do těla dostat z běžně konzumované stravy (např. vitaminy B1, B2 atd.). O něco hůře dostupné jsou z nich jen vitamin D3, jehož nedostatkem trpí obzvlášť v zimních měsících většina z nás, kyselina listová (neboli vitamin B9), kterou potřebují především těhotné, vitamin B12 a vitamin B6 (neboli pyridoxin).

     

    Upřednostněte tedy takové doplňky stravy, které obsahují vitaminy, jež jsou hůře dostupné z běžné stravy.

  • 6.

    Šunka třikrát jinak

    V regálech českých obchodů najdete hned tři kategorie šunky – nejvyšší jakosti, výběrovou a standardní. Jak se od sebe odlišují? Kvalitou. Na obalech se vždy musíte dočíst, o jakou jakostní třídu jde a jaký je skutečný obsah masa v šunce. 

     

    U šunky nejvyšší jakosti je použití barviv, vlákniny, škrobu, rostlinných a jiných živočišných bílkovin a dalších látek, které zvyšují obsah bílkovin ve výrobku, zakázané. Podobné je to i u výběrové šunky, kde platí výjimka pro přírodní zahušťovadla karagenan a guma euchema. U standardních šunek není nic z výše popsaného zakázané.

  • 7.

    Sledujte obsah cukru

    Při výběru instantních ovesných kaší byste měli vybírat takové, které obsahují co nejméně cukru a rozhodně to nepřehánět s velikostí porce. Ovesné kaše patří mezi potraviny, které mají vyšší podíl sacharidů a mají střední glykemický index. Ten určuje, jak nás daná sacharidová potravina zasytí. Platí, že čím nižší glykemický index potravina má, tím později se dostaví pocit hladu.

     

    A bílkovinné potraviny, jako jsou mléčné výrobky, pomáhají pocit nasycení prodlužovat. Proto je vhodné, pokud ovesné kaše připravujete z mléka a doplníte kousek ovoce.

  • 8.

    Není špekáček jako špekáček

    V současnosti se v obchodech můžete setkat se čtyřmi druhy špekáčků, pro které platí rozdílné receptury. Jde o špekáčky s logem Zaručená tradiční specialita (ZTS), běžný špekáček, drůbeží špekáček a Vepřový špekáček podle České cechovní normy (ČCN).

     

    Hlavní rozdíl je mezi nimi v obsahu masa a poměru jednotlivých druhů. Kromě drůbežího špekáčky nesmějí ostatní druhy obsahovat strojně oddělené maso (SOM) neboli separát, což z hlediska legislativy není maso, protože mu svou strukturou neodpovídá.

  • 9.

    Jednoduché složení

    V našich testech mají plus výrobky, které se obejdou bez zbytečných éček a mají jasné a srozumitelné složení. Například k výrobě mléčné čokolády jsou třeba kakaové součásti (kakaová drť, hmota, kakaové máslo apod.), cukr, mléčné složky, emulgátor v podobě lecitinu a případně vanilkové aroma.

     

    Zbytečné složky, bez nichž se kvalitní čokoláda obejde, jsou tropické tuky (např. palmový) a éčko E476. 

  • 10.

    Z pultu přímo do hrnce

    Balená uzená masa jsou tepelně opracované výrobky, v pultovém prodeji se ale můžete setkat s uzeným, které není tepelně opracované a prodává se společně se syrovým masem. Před konzumací se proto musí ještě tepelně upravit (např. vařením).

  • 11.

    Přidaná bílkovina = benefit pro výrobce

    Při pročítání složení některých výrobků (např. masných) můžete ve složení narazit na přidanou rostlinnou nebo živočišnou bílkovinou (vepřová, sójová bílkovina atd.). Nejde o nic závadného, ale také nejde o nic, z čeho by měl prospěch spotřebitel.

     

    Spíš to pomáhá výrobci. Přidaná bílkovina totiž může při analýze navyšovat obsah masa, takže výrobky se mohou zdát výsledcích laboratoře masovější, než ve skutečnosti jsou.

  • 12.

    Držte se doporučení

    U bylinných čajů se vždy držte pokynů výrobce a nepřekračujte denní doporučenou dávku. Bylinné čaje totiž mohou obsahovat pyrolizidinové alkaloidy. Jde o sloučeniny, jimiž se rostliny chrání před býložravci. Jejich výskyt se liší v závislosti na druhu a části rostliny a je také ovlivněný dalšími faktory, jako jsou třeba klima nebo půdní vlastnosti.

     

    Vysoké dávky těchto látek mohou vést k akutnímu poškození jater. V současné době ale nejsou zákonem dané limity pro tyto sloučeniny, jelikož pro dospělé nepředstavuje konzumace takových čajů významné riziko, pokud se právě drží doporučeného dávkování.

  • 13.

    Pozor na bezmasé paštiky!

    Obsah masa u paštik vyhláška neurčuje a ani nezakazuje použití strojně odděleného masa (separátu neboli SOM), které nesplňuje definici pro maso, protože svou strukturou již masu neodpovídá. Výrobci jej proto při označování výrobků nesmějí započítávat do deklarovaného obsahu masa.

  • 14.

    Lesní nemusí být medovice

    Na některých medech v obchodech najdete označení »lesní«. Takový název vyhláška nezná, ale samozřejmě není zakázaný. Nutně to ale neznamená, že jde o med medovicový. I v lese totiž mohou včely sbírat nektar (např. z maliníku).

  • 15.

    Mleté vs. polotovar

    Existují dvě kategorie výrobků – mletá masa a masné polotovary. Některé masné polotovary ale na první pohled mohou vypadat jako mletá masa, a dokonce může spotřebitele mást i jejich název. Výrobci občas používají výrazy jako »mělněné maso« nebo jen »mleté«. Že jde o masný polotovar, se dočtete až na zadní straně výrobku. 

     

    Mletým masem se rozumí vykostěné maso, které bylo rozmělněno a obsahuje méně než 1 % soli. Pokud ale výrobce do masa přidá soli víc nebo další přísady (např. koření, éčka, vodu apod.) výrobek už se nesmí nazývat mletým masem, ale masným polotovarem.

  • 16.

    Bacha na gramáž!

    Jak ukázal náš letošní test, vyplatí se kupovat máslo v akci. Ale to, že je máslo levnější, nemusí nutně znamenat, že je ve slevě. Může se totiž jednat o menší gramáž, než na kterou jste zvyklí – tedy oblíbenou čtvrtkilovku. Zkontrolujte si gramáž másla a porovnejte ji s cenou.

     

    Nepozorností se vám může stát, že místo obvyklé 250g kostky si koupíte 200g máslo. A podobné je to i u standardní 125g kostky, může se totiž místo ní objevovat i 100g verze.

  • 17.

    Nejogurt jménem skyr

    Skyr má víc než tisíciletou tradici v isladské kuchyni, v českých obchodech jej můžete vídat od roku 2016. Nejde ale o jogurt. Na rozdíl od klasického jogurtu připomíná svou konzistencí spíš tvaroh, je totiž velmi hustý. Jeho chuť je méně mléčně nakyslá a k jeho výrobě se používá trochu jiná bakteriální kultura a většinou syřidlo. Také se vyznačuje nízkým obsahem tuku a mívá zvýšený obsah bílkovin (bývá vyšší než 10 %).

    Potravinový Sherlock Blesku pomáhá odhalit skutečnou kvalitu potravin.
    Autor: archiv Blesku

  • 18.

    Kávy 2 v 1 a 3 v 1 

    Rozpustné kávové směsi 2 v 1 mají urychlit přípravu kávy s mlékem, 3 v 1 obsahují navíc ještě cukr. Pravdou je, že doslazované jsou ale obě varianty (v podobě glukozového sirupu či cukru) a často v takových výrobcích spíš než sušené mléko tropické tuky – kokosové, palmové či palmojádrové.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy