Když však Josef Seriš (49) z Karviné oprášil udírnu, které se tu říká uzák,  po dědovi, kamarádi se kouře s nadšením mohli učichat. „U našeho dvacetiletého uzáku na zahradě se sešlo do deseti kamarádů. Vyudili jsme okolo 40 kilo masa. Kotlety, bůček, klobásy, špek, ryby i sýr, všechno se povedlo,“ chlubí se Seriš.

Pochvalně kýve hlavou i jeho kolega Petr Vašek. „Letos jsme poprvé udili trochu jinak. Dříve jsme se během procesu sem tam koukli dovnitř, teď vůbec. Zariskovali jsme a výsledek je lepší,“ tvrdí Vašek.  

„Někdo zajistil dřevo, jiný maso, bečku či slivovici. Kusy jsme si označili klacíky či vyryli do nich iniciály. Masa jsou si bohužel podobná,“ směje se Vašek.

Mastné pusy od špeku tak měli nejen v Karviné, ale třeba i v Kojkovicích na Třinecku, kde uspořádali, tradiční společnou zabijačku a uzení.

Alchymie karvinského uzení

Parta podle slov Josefa i Petra maso týden dopředu naložila do soli a různých dalších koření. V pátek rozpálila udírnu, aby ji vzápětí nechala přes noc vychladnout. V sobotu ráno do ní naskládala maso, znovu zatopila a pak už jen hlídala poměr kouře a teploty v udírně, což je pro výsledek nesmítně důležité. Brzké nedělní ráno bylo hotovo.

VIDEO: Soutěž jedlíků na hradě Veveří loni ovládl Maxijedlík Jaroslav Němec.

Fotogalerie
14 fotografií