Mošt, či džus?

Oba uvedené pojmy moc dobře známe, ale podle české legislativy tyto typy nápojů nesou pojmenování ovocná šťáva. Pro toto označení lze použít rovněž termíny »džus«, »juice«, »100%«, »stoprocentní«, případně »mošt«.

Na jižní Moravě začala sezona moštování jablek.
Autor: Blesk:Jiří Nováček

Druhy ovocných nápojů

Ovocná šťáva

Jedná se o 100% mošty a džusy. Buď jsou vylisované z ovoce přímo, nebo jsou vyrobené z koncentrátu, což ovšem musí být zřetelně uvedeno na obalu. Mošty bývají zakalenější než klasické džusy.

Nektar

Ovocný podíl v něm obsažený se pohybuje od 25 do 50 % v závislosti na použitém druhu ovoce. V případě jablečného nektaru musí ovoce tvořit minimálně 50 % produktu.

Ovocný nápoj

Jedná se o nealkoholický nápoj ochucený ovocnou šťávou nebo ovocnou šťávou z koncentrátu. Nenechte se zmást velkými obrázky ovoce na obalu – obsah ovocné složky může být někdy velmi nízký, a navíc mohou ovocné nápoje obsahovat i aromata pro podpoření chuti ovoce.

Kvalita surovin

Jablka zpracovávaná na mošt nesmí být napadena plísní, na jejíž výskyt poukazuje mykotoxin patulin. Legislativní limit je stanoven na hodnotu 50 mikrogramů – jedna miliontina gramu – na kilogram u dospělých osob. „Jablka musí být před výrobou omyta vodou,“ upřesňuje Štěpán Chára z Bohemia Apple.

Jak se jablka zpracovávají?

Základem moštování je získání jablečné šťávy lisováním. Ta se poté obvykle pasteruje. Nejde o přidání chemických látek, ale o zahřátí po určitou dobu na určitou teplotu, aby se zahubily nežádoucí mikroorganismy a zároveň se zajistila delší trvanlivost.

Chuť, vůně, zákal

Charakteristické vlastnosti jablečných šťáv, jako jsou chuť, vůně nebo barva, ovlivňuje kvalita ovoce i zpracování. Jestliže z nápoje cítíte zkvašenost nebo pachuť po plísni, jedná se o špatný technologický postup. Zakalené jablečné šťávy nejsou známkou špatné kvality, ale signalizují způsob výrobního procesu. Takové šťávy jsou nefiltrované.

Jak poznat kvalitní mošt?
Autor: Profimedia

Jak je skladovat

Jablečnou ovocnou šťávu uchovávejte nejlépe v chladu a suchu. Nevystavujte ji přímému slunečnímu záření ani vysokým teplotám.

Etikety u ovocných šťáv

Na etiketě musí být uveden název výrobku a také složení. V případě, že byl výrobek pasterován, musí být tento údaj uveden. Také nesmí chybět obsah jednotlivých složek – u mixovaných šťáv poměry jednotlivých druhů, např. 50 % jablečné a 50 % hruškové šťávy. Povinná je informace, jestli jde o šťávu z koncentrátu, nebo čistou ovocnou. 

Na jižní Moravě začala sezona moštování jablek.
Autor: Blesk:Jiří Nováček