Mošt, či džus?
Oba uvedené pojmy moc dobře známe, ale podle české legislativy tyto typy nápojů nesou pojmenování ovocná šťáva. Pro toto označení lze použít rovněž termíny »džus«, »juice«, »100%«, »stoprocentní«, případně »mošt«.
Druhy ovocných nápojů
Ovocná šťáva
Jedná se o 100% mošty a džusy. Buď jsou vylisované z ovoce přímo, nebo jsou vyrobené z koncentrátu, což ovšem musí být zřetelně uvedeno na obalu. Mošty bývají zakalenější než klasické džusy.
Nektar
Ovocný podíl v něm obsažený se pohybuje od 25 do 50 % v závislosti na použitém druhu ovoce. V případě jablečného nektaru musí ovoce tvořit minimálně 50 % produktu.
Ovocný nápoj
Jedná se o nealkoholický nápoj ochucený ovocnou šťávou nebo ovocnou šťávou z koncentrátu. Nenechte se zmást velkými obrázky ovoce na obalu – obsah ovocné složky může být někdy velmi nízký, a navíc mohou ovocné nápoje obsahovat i aromata pro podpoření chuti ovoce.
Kvalita surovin
Jablka zpracovávaná na mošt nesmí být napadena plísní, na jejíž výskyt poukazuje mykotoxin patulin. Legislativní limit je stanoven na hodnotu 50 mikrogramů – jedna miliontina gramu – na kilogram u dospělých osob. „Jablka musí být před výrobou omyta vodou,“ upřesňuje Štěpán Chára z Bohemia Apple.
Jak se jablka zpracovávají?
Základem moštování je získání jablečné šťávy lisováním. Ta se poté obvykle pasteruje. Nejde o přidání chemických látek, ale o zahřátí po určitou dobu na určitou teplotu, aby se zahubily nežádoucí mikroorganismy a zároveň se zajistila delší trvanlivost.
Chuť, vůně, zákal
Charakteristické vlastnosti jablečných šťáv, jako jsou chuť, vůně nebo barva, ovlivňuje kvalita ovoce i zpracování. Jestliže z nápoje cítíte zkvašenost nebo pachuť po plísni, jedná se o špatný technologický postup. Zakalené jablečné šťávy nejsou známkou špatné kvality, ale signalizují způsob výrobního procesu. Takové šťávy jsou nefiltrované.
Jak je skladovat
Jablečnou ovocnou šťávu uchovávejte nejlépe v chladu a suchu. Nevystavujte ji přímému slunečnímu záření ani vysokým teplotám.
Etikety u ovocných šťáv
Na etiketě musí být uveden název výrobku a také složení. V případě, že byl výrobek pasterován, musí být tento údaj uveden. Také nesmí chybět obsah jednotlivých složek – u mixovaných šťáv poměry jednotlivých druhů, např. 50 % jablečné a 50 % hruškové šťávy. Povinná je informace, jestli jde o šťávu z koncentrátu, nebo čistou ovocnou.