Podle statistik spotřebuje průměrný Čech okolo 24 kilogramů jablek za rok, což vychází na jedno jablko za dva dny. Na zahnání doktorů bychom tedy potřebovali svoji spotřebu zdvojnásobit.

Slupku nevyhazujte

Potřebujete do receptu oloupaná jablka a na samotnou slupku se vám vůbec nesbíhají sliny? Přesto ji nevyhazujte. Můžete ji usušit a utlouci na léčivý prášek nebo zalít horkou vodou jako čaj. Zklidňuje nervy, pomáhá proti revmatismu, jaterním i ledvinovým poruchám.

Radši je neloupejte

Jestli při pomyšlení na jablko hned saháte po noži, rozmyslete si to. Většina pozitivních vlastností jablka se totiž skrývá právě ve slupce. Obsahuje polovinu celkového množství vlákniny a třetinu vitaminů C, A a draslíku.

Slupka má také čtyřikrát více vitaminu K než dužina. Téměř výhradně jen ve slupce najdete i antioxidant kvercetin, který zmírňuje dýchací potíže, chrání plíce před dráždivými látkami a zlepšuje mozkové funkce.

Autor: istock.cz

Přebytky usušte

Letošní úroda jablek je podle sadařů velmi dobrá. Co ale dělat, když už na syrová jablka nemáte chuť, na štrúdl nemáte už ani pomyšlení a jablka nemáte ani kde skladovat?

Zkuste tradiční recept našich předků – křížaly. Jablka zbavte jádřinců a natlučených částí. Nakrájejte je na 7 mm tenké plátky a nechte 2 dny schnout vyrovnané na sítě či plechu s pečicím papírem na radiátoru. Pak je přesypte do plátěného pytlíku a dejte do tmy a sucha. Je to nejzdravější způsob konzervace a vydrží vám až do další úrody. 

Jablečné křížaly
Autor: Shutterstock.com

7 důvodů, proč jíst jablka

● Mají vysoký obsah vlákniny a vody, což pomáhá k redukci hmotnosti

● Pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi a snížit hladinu cholesterolu ● Posilují imunitní systém a detoxikují organismus

● Posilují krevní oběh, srdce a cévy

● Díky vysokému obsahu draslíku pomáhají ke správné funkci ledvin a činnosti svalů

● Díky obsaženému fosforu podporují správnou činnost mozku a zlepšují paměť

● Regulují pochody ve střevech, při zácpě projímají, při průjmu staví, léčí žaludeční i střevní záněty

Nejpopulárnější odrůdy jablek u nás

Golden Delicious ...............19,6 % sadů

Idared ...............................16,5 % sadů

Jonagold .............................8,8 % sadů

Gala .....................................6,0 % sadů

Champion ............................5,8 % sadů

Fotogalerie
4 fotografie

Video
Video se připravuje ...

„Ať obchody odhalí své marže.“ Šéf Zemědělského svazu je pro snížení DPH na potraviny Markéta Volfová, Lukáš Červený