Ve Zlíně-Mladcové právě bublají v obřím kotli, stejně jako před 50, 200 a více lety. Obvykle se sešli sousedé, mnohdy celá vesnice, a vaření povidel, ať už právě švestkových, hruškových, či jablečných bývalo velkou společenskou událostí. Odpeckovávalo se, míchalo, popíjela slivovice, klábosilo.

Aby ne, vždyť zpracované ovoce bývalo zdrojem cukru. Ten se v českých zemích začal vyrábět až na samém konci 18. století a ještě na počátku minulého nebýval kvůli válce a ceně běžně dostupný. Hojně se používal med a právě svařená ovocná šťáva.

Stejně jako předci začali vařit povidla v Mladcové v roce 1974, kdy si místní postavili zahrádkářský dům. Švestky voní i z vedlejší sušírny. „Sušení trvá dva dny. Na plata se vejde 100 kilo.“ říká Ordelt. Teplo dodává oheň.
Autor: Slávka Červená

Topí dřevem

V některých obcích tradici zachovali, jinde obnovili. „Do jednoho kotle se vejde sto kilo trnek. Z nich se uvaří tak třicet pět až čtyřicet kilo povidel,“ popsal Jaromír Ordelt (81), tajemník zahrádkářů v Mladcové. Proces začíná brzy ráno a všichni se musí řídit receptem předků. „Kotle jsou na elektrický pohon, ale topíme v nich stále dřevem. Nejdříve se musí vymazat stolním olejem, aby se trnky nepřipálily. Přidají se tři kila vyloupaných plodů a zalijí dvěma litry vody. Když se rozvaří, teprve se přisýpají další, nevypeckované,“ přiblížil.

Dlouhé hodiny

Je to voňavý, ale dlouhý proces. Trnky se pořádně rozvaří za tři až čtyři hodiny. Poté se oheň v kotli uhasí a hmota nalije do kbelíků a pak do tzv. špricky, odpeckovače.

„Točí se ručně klikou. Na jednu stranu padají pecky, do sudu teče rozvařené ovoce, lízačka. Znovu se zatopí a vše přelije zpět do kotle a vaří se dalších osm až deset hodin. Topit se musí velmi pozvolna. Hotovo je, když povidla na vařečce stékají jako hustá malta,“ uvedl. Ta pravá jsou pěkně tmavá, až černá. A pozor, nikdy se do nich nepřidává cukr.

Kubovi (3,5) lízačka evidentně chutnala.
Autor: Slávka Červená

Nasypat, nemíchat

Nemáte 100 kilo ovoce? Uvařte si povidla doma a bez míchání.

POTŘEBUJETE: 3 kg švestek, 500 g cukru, 120 ml octa, 150 ml rumu.

POSTUP: Švestky vypeckujte, v kastrolu se silným dnem zasypte cukrem a zalijte octem. Od této chvíle nemíchejte. Nechte 24 hodin v chladu odstát. Následně kastrol postavte na sporák, přiveďte k varu a hodinu zprudka vařte bez pokličky. Pak přiklopte a vařte čtyři až pět hodin na nejnižší stupeň.

Nakonec přidejte rum, kdo má rád, může zkusit i skořici. Pokud máte rádi kousky, plňte rovnou do sklenic, jinak použijte tyčový mixér. Sklenky zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

Fotogalerie
10 fotografií

Video
Video se připravuje ...

Roušky ve třídách, ochrana pro učitele a kritika manuálu: Debata Blesku o školství Redakce Blesk Zpráv