Vsaďte na propečený

Podle odborníků musí být chleba v prvé řadě řádně propečen. Pamatujte si jednoduché pravidlo: kvalitní chléb = dobře propečený chléb. 

Vybírejte očima

„Vzhled, tvar a objem mají být u chleba pravidelné, neporušené, optimálně klenuté, bez ostrých hran a s velkým objemem, který je charakteristický k danému typu chleba, tzn. použité receptuře,“ vysvětluje mistr pekař Jaroslav Kafka.

Mrkněte na kůrku

Kůrka dobře upečeného chleba by měla být jiskrně kaštanová a stejnoměrně zabarvená. Měla by být i neporušená, přiměřeně moučená nebo nemoučená, podle druhu chleba.

Přivoňte si

Chleba by měl i typicky »chlebově« vonět, tedy lahodně a aromaticky po použitých surovinách.

Rozkrojte

Po rozkrojení zkontrolujte střídku. Musí být bez stínů a vlhkých míst (kruhů), póry ve střídce mají být pravidelné. Správná střídka je bez dutin, dobře propečená, pružná, bez trhlin, po celé ploše čistá a vláčná. 

Ochutnejte

Chuť chleba má být typicky chlebová, lahodná, mírně navinulá a přirozeně aromatická po použitých surovinách.

Aby dlouho vydržel...

Chleba uchovávejte při teplotě 20 – 25 °C.

Bochník zabalte do čisté utěrky nebo plátna, které umožní chlebu dýchat.

Chleba v utěrce uložte do chlebovky. Nezapomínejte ji pravidelně čistit, popř. dezinfikovat octovým roztokem.

Plátky chleba krájejte bezprostředně před spotřebou, zbylé chraňte před vysycháním zakrytím utěrkou.

Nikdy neuchovávejte chléb v ledničce (při teplotách 0 – 10 °C dochází k nejrychlejšímu úbytku vody, chléb pak vysychá, střídka ztrácí pružnost a drobí se.

Pozor na konzervanty

Málokoho napadne, že chleba může obsahovat konzervanty. Pamatujte si, že... .

..čerstvý chléb je chléb nebalený a maximálně 24 hodin starý.

...balený chléb může být »podezřelý«, pokud má trvanlivost delší než 5 dní. U delší trvanlivosti je potřeba pátrat po tom, jakými surovinami a technologiemi bylo této trvanlivosti docíleno. Delší trvanlivost může značit například přítomnost konzervantů.

VIDEO: Jak udělat kvásek, který vám zaručí perfektní výsledek

Video
délka: 01:00.03

Jak udělat kvásek, který vám zaručí perfektní výsledek