Do letošního ročníku soutěže, která je podle kulinářských odborníků považována za gastronomického Oscara, přihlásili profesionální výrobci 12 772 pochutin. „O ocenění se ucházelo ledacos. Počínaje pekařskými delikatesami a uzeninami přes medy, čaje, zmrzliny až třeba po dorty. Porota jen těm nejlepším uděluje jednu až tři hvězdy. O to víc mě překvapilo, že dva mé džemy byly oceněné hned dvěma hvězdami,“ popsala Jozefína Růžičková.
Rozhodli experti
O výsledcích rozhodovala porota složená z 500 odborníků z oblasti gastronomie, včetně kuchařů oceněných michelinskými hvězdami, zástupců vyhlášených restaurací i gastrokritiků. „Poslala jsem více džemů, některé porotu vůbec neoslovily. Překvapivě jim padly do noty pikantní višně s mirabelkami,“ popsala Jozefína.
Tímto úspěchem rozšířila svoji sbírku nejvyšších ocenění za džemy. V minulosti už získala tři hvězdy za fíky s hruškami a dvě hvězdy za šípek s vanilkou.
Podle fantazie
Jozefína Růžičková si džemy sama vymýšlí. Kombinuje zdánlivě nemožné a nebojí se experimentovat. „Měla jsem krásné mirabelky, ale vadily mi tvrdé slupky. Tak jsem je propasírovala. Mělo to sice úžasně jemnou konzistenci, ale chyběly mi tam kousky ovoce. Hledala jsem barevně podobné, zkusila višně – a ono to zafungovalo,“ popsala Jozefína, která na oceněné džemy prozradila recept.
Meruňkový džem s levandulí
POTŘEBUJETE: ✔ 3 kg meruněk ✔ 1 větší citron ✔ 21 gramů citrusového pektinu ✔ 1 kg cukru krupice ✔ svazeček levandule (cca 10 květů)
POSTUP: Omyté a vypeckované meruňky nakrájíme na kousky a dáme do nižšího hrnce. Zalijeme citronovou šťávou, vložíme svazek levandule (nebo sítko s květy) a na mírném ohni rozvaříme. Když šťávu, zvýšíme teplotu, vaříme doměkka (na kaši) a vyndáme levanduli. V misce rozmícháme pektin se lžícemi cukru a metličkou důkladně zašleháme do vařících meruněk. Povaříme cca 3 minuty a přidáme zbytek cukru. Opět přivedeme k varu, povaříme 5 minut, a pokud nám vyhovuje hustota džemu, plníme ho do sterilizovaných sklenic.
Mirabelky s višněmi
POTŘEBUJETE: ✔ 1,5 kg mirabelek ✔ 1 citron ✔ 1,5 kg vypeckovaných višní ✔ 1,2 kg cukru krupice ✔ 24 gramů citrusového pektinu
POSTUP: Višně vypeckujeme a dáme vařit do jednoho hrnce. Zakápneme šťávou z půlky citronu a rozvaříme doměkka. Současně rozvaříme v jiném hrnci doměkka mirabelky se šťávou z druhé půlky citronu. rozvaření je pasírujeme přes síto. Propasírovanou hmotu přidáme k višním a přivedeme k varu. Pektin rozmíchaný se 2 lžícemi cukru důkladně vmícháme metličkou do ovoce a povaříme 5 minut. Přidáme zbytek cukru, opět přivedeme k varu, a pokud vyhovuje hustota, plníme do čistě vymytých sklenic.
VIDEO: V létě rozpočet zachraňuje les. Ušetřit? I na potravinách…