Čtvrtek 1. říjen 2020
Svátek slaví Igor, zítra Olívie
Oblačno, déšť 15°C

Neplýtvejte jídlem! 5 receptů na dobroty ze zbytků, které najdete ve spíži i lednici

/
  • Neplýtvejte jídlem! Vyzkoušejte některý z našich recept ze zbytků.
    13. září 2019 ● 06:00

    Tuny jídla se zbytečně vyhazují, každý z nás se na plýtvání podílí. Zkuste se zamyslet, jestli by potraviny nešly přece jen ještě nějak využít. Máme pro vás několik tip- jak si ještě smlsnout a přitom mít dobrý pocit, že jste něco udělali pro lepší udržitelnost zdrojů i svou peněženku.

  • 1.

    Když zbude maso…

    Pekli jste kuře nebo vepřové a zbylo vám maso? Ideálně ho nakrájejte na malé kousky a můžete ho přihodit do zeleninového salátu. Vytvoříte plnohodnotnou a zdravou večeři. Nebo jej – opět nakrájené – zamrazte, bezvadně se hodí při přípravě rizota nebo třeba pizzy. Vyzkoušet můžete i náš recept:

     

    Trhané pečené maso v bbq omáčce


    Potřebujete na 2 porce: 1 cibuli, 1 stroužek česneku, olej na restování, 200 g krájených rajčat i z konzervy, 2 lžíce tmavého cukru, 1 lžíce worcesterské omáčky, 1 lžíce jablečného octa, 250 g obraného natrhaného pečeného masa (kuře, žebra, vepřový bok nebo cokoli lednička nabídne)

     

    Postup: Nejdřív si nachystejte sladkokyselý základ s cibulkou. Cibuli a česnek nakrájené nadrobno restujte na oleji, dokud cibule nezesklovatí.

     

    *Přidejte rajčata a na ně cukr, worcesterskou omáčku a jablečný ocet. Vařte na mírném plameni do zhoustnutí zhruba půl hodiny.


    * Omáčku nechte vychladnout a rozmixujte do hladka. Můžete jí připravit více, v dobře zavřené skleničce v lednici mi vydrží tři týdny až měsíc.

     

    *V omáčce pak dokončete maso. Natrhejte ho na kousky a obalte v omáčce. Můžete je společně krátce povařit, nebo klidně podávat nastudeno.


    *Podávejte s rozpečenou bagetou a salátkem. Maso také můžete dát do sendviče a vzít si ho k obědu s sebou do práce.

    Trhané pečené maso v bbq omáčce
    Autor: tchiboblog.cz

  • 2.

    Když zbudou rajčata…

    Příliš měkká rajčata, která už nikdo nechce jíst? Žádný problém. Udělat z nich můžete vynikající domácí základ, který upotřebíte k mnoha rozličným pokrmům.

     

    Na 2 sklenice po 200 ml potřebujete: 0,5 kg měkkých rajčat, 2 cibule, olivový olej, sůl, bylinky a koření podle varianty. Směsi si rozdělte do skelniček a uložte do mrazáku.

     

    Postup: Cibuli nakrájejte nadrobno. Rajčata zbavte stopek a nakrájejte je, přidávejte koření podle toho, na co chcete směs používat:

     

    Varianta 1: Základ pro rajskou omáčku

     

    *Cibulku orestujte v pánvi, až zesklovatí, přidejte 8 kuliček nového koření a 4 bobkové listy.

    *Smažte, dokud se koření nerozvoní. Postupně přidávejte rajčata tak, aby se vešly do pánve. Rajčata rychle pustí vodu a zmenšují svůj objem.


    *Směs vařte, dokud nemá konzistenci řídké omáčky. Pak vyjměte koření a směs máte hotovou.

     

    Varianta 2: Základ na pizzu


    *Na rozehřátý olej nasypte oregano a nešetřete s ním, na půl kila rajčat zhruba 2 lžičky sušeného, nebo 1 lžička čerstvého.

     

    *Rajčata postupně vkládejte a nechte rozvařit. Směs vařte, dokud nebude mít až pastovitou konzistenci.


    *Směs na pizzu je nejlepší dělat bez cibule a s minimem oleje.

     

    Varianta 3: Základ na italské omáčky


    *Italské omáčky mají spoustu variací, záleží na ingrediencích, které zvolíte.  

     

    *Můžete do nich dát cibuli i česnek, na omáčku arrabiata můžete přidat vločkové chilli nebo papričku.


    *Pro budoucí boloňskou můžete použít nastrouhanou kořenovou petržel a mrkev.

     

    *Pro lehkou omáčku zvolte sušenou bazalku nebo tymián s rozmarýnem. Postup je jinak stejný jako u základu na rajskou omáčku.

    Rajčatové pasty a omáčky
    Autor: tchiboblog.cz

  • 3.

    Když zbude pečivo…

    Chléb, rohlíky, bagety zbývají pravidelně snad v každé domácnosti. Využít se mohou na mnoho způsobů. Nakrájejte je třeba na drobné kostičky, hoďte na pánvičku, osmažte a zamrazte. Až budete vařit polévku, stačí vypečenou houstičku vyndat z mrazáku.

     

     

    Zapečánky se sýrem


    Potřebujete: ideálně housku (dobré jsou ale i na chlebu), 2 plátky šunky, pár koleček salámu, plátkový sýr, hermelín.

     

    Postup: Housku přepulte a na každou půlku navršte plátek šunky, kolečko či dvě salámu, plátek eidamu a na vrch plátek hermelínu.

     

    *Zhruba na minutku dejte zapéct do mikrovlnky. Bleskovou snídani nebo večeři podávejte se zeleninovou oblohou.

     

    *Pokud máte více času, můžete zapečenou housku „vytunit“ ještě volským okem.

    Zapečánek se sýrem
    Autor: Foto pro Blesk - Sofie Rubešková

    Zdroj: tchiboblog.cz

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy