Znáte rebarboru? Proč může být nebezpečná? A jak si na ní pochutnat?
-
Dá se z ní upéct naprosto famózní sladký koláč. Přesto se ale spousta lidí při otázce, zda je tahle úžasná a krásně kyselá ozdoba našich zahrádek ovoce, či zelenina, zarazí. Oprávněně! Jen málokoho by totiž napadlo, že tahle rostlina patří mezi zeleninu!
- 1.
Kdy se sklízí?
Podle zahrádkářů je možné sklízet rebarboru, známou též jako reveň (Rheum rhabarbarum), přibližně do sv. Jana (24. června). Objevovat se začíná většinou od přelomu dubna a května. Ideální dobou pro sběr jsou ranní hodiny, dokud je zelenina svěží. Proč ale právě do 24. června? Důvod je ten, že v pozdějších měsících v rebarboře značně stoupá množství kyseliny šťavelové. A to pro lidské tělo není zrovna vhodné.
- 2.
Jak ji uchovávat
Řapíky sklízíme, když mají délku cca 30 cm a průměr 1,5 – 2 cm. Rebarboru můžeme zabalit do igelitového sáčků, který na několika místech proděravíme, aby odcházela přebytečná vlhkost, a následně uchovávat v ledničce, kde takto vydrží jeden až dva týdny.
Rebarboru vždy tepelně zpracujte. Nejprve oloupejte, poté nakrájejte na kousky a povařte.Autor: Profimedia.cz - 3.
Proč je zdravá?
◆ je zdrojem hořčíku, fosforu, železa, jódu, draslíku a manganu, obsahuje také vitaminy skupiny B (především niacin, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou), kyselinu citronovou a jablečnou
◆ obsahuje velké množství vlákniny, je tedy vhodná při redukčních dietách a dokáže na sebe vázat tuk
◆ detoxikuje organismus
◆ podporuje metabolismus
◆ pomáhá při ochablosti střev a zácpě (přírodní projímadlo)
◆ posiluje krvetvorbu
◆ má dobrý vliv na pokožku i vlasy
- 4.
Proč je nebezpečná?
Kyselina šťavelová... To je ten největší důvod, proč je rebarbora považována také za nebezpečnou. I proto se musí hlídat doba sklizně. Podle některých odborných studií v lidském těle porušuje iontovou rovnováhu vápníku a vápník se díky tomu z těla vylučuje. Proto by měli rebarboru ze svého jídelníčku vyškrtnout lidé trpící revmatismem, dnou nebo ledvinovými kameny, pak ti, kteří mají problémy s ledvinami, močovým měchýřem či se žaludečními kyselinami.
Na pozoru by se měly mít i nastávající maminky a kojící ženy. Stejně tak se doporučuje nepodávat cokoliv s rebarborou dětem do 10 let! Ale pokud jste dospělí a zdraví, rebarbora vám právě teď a v tuto roční dobu může jen pomoci.
- 5.
Fantastický rebarborový koláč
Co na to: NA TĚSTO: ◆ 200 g hladké mouky ◆ 100 g cukru ◆ 100 g másla ◆ 1 vejce ◆ špetka soli NA NÁPLŇ: ◆ 500 g rebarbory ◆ 70 g medu ◆ 250 g řeckého jogurtu ◆ 3 lžíce třtinového cukru ◆ 1 lžíce kukuřičného škrobu ◆ 2 cm najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru ◆ 3 vejce ◆ extrakt z vanilky
Jak na to: Z vypsaných ingrediencí vytvořte těsto, které zabalte do potravinové fólie a nechte odležet v lednici minimálně půl hodiny. Rebarboru omyjte, oloupejte a nakrájejte na kousky velké cca 2 cm. Pak k ní přidejte nastrouhaný čerstvý zázvor a cukr. Do druhé misky dejte zbytek ingrediencí na náplň a smíchejte je.
Pak si vymažte koláčovou formu (nejlepší je ta o průměru 28 cm), nebo vyložte pečicím papírem. Vyválené těsto umístěte do této formy tak, aby pokrylo jak dno, tak i stěny. Připravenou směs s rebarborou vsypte na těsto, poté přidejte druhou část ingrediencí s jogurtem a vejcem. Následně koláč dejte péci do předem vyhřáté trouby na 180 °C na 30 až 40 minut.