Dobrý den, provdala jsem se za muže, který již jedno dítě má. Před svatbou mi sliboval, že dítě spolu budeme mít, ted už rok říká něco jiného. Nechci si na něm dítě vyprosit, on je nepřístupný, nechce se o tom vubec bavit. Co s tím? Jsme z toho unavená, kašlu i na domácí práce, už nevidím důvod, proč dělat "teplo domova" pro cizí dítě...(GH.)

To je velmi náročná situace - chápu, že jste z toho otrávená a deprimovaná. Pokud Váš partner odmítá o tomto mluvit, obraťte se na psychologa, který Vám pomůže najít způsob, jak situaci řešit, nebo k ní aspoň zaujmout jiný postoj. Držím Vám palce!

Dobrý den, po mateřské dovolené jsem nastoupila zpět do zaměstnání, kde jsem po čase zjistila, že mě neuspokojuje, a cítím se totálně vyčerpaná, že nejsem schopna tuto situaci změnit. Poradila byste mi prosím, co by mě pomohlo vrátit zpět, a dodalo by mi energii? Děkuji.(Iva Smutná)

Řadě žen se po MD stává, že nejsou spokojené se svou prací - jejich hodnoty se změní, nebo se změní firma, kde pracovaly. Vím, že je to na dnešním trhu práce obtížné, ale přemýšlejte o tom, co byste chtěla dělat jiného, nebo jinde. Možná najdete podobnou pozici i v rámci Vašeho současného zaměstnavatele! Držím palce...

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak docílit psychické pohody a spokojenosti? Po studiích již tři roky pracuji, po práci sportuji, okolí mě chválí, že vypadám dobře, ale já jsem neustále nespokojená sama se sebou, ať s vzhledem, tak s mými výkony v práci či ve sportu. Navíc se cítím stále unavená. Jak nabrat novou energii a být spokojená? Děkuji(Alžběta 27)

Vypadá to, že na sebe kladete velmi vysoké nároky. Je ve Vašem životě něco, co děláte proto, že Vám to dělá radost, nebo to děláte proto, že to od sebe očekáváte? Jsme zvyklí zaplňovat si den činnostmi a úkoly, ale je dobré to vyvážit i tím, že se zastavíme a budeme se jen dívat kolem sebe. Podívejte se na odpovědi na další otázky, kde o tom také píšu. Držím Vám palce!

Dobrý den, dcera odešla na internát a syn už je dávno z domu. Zustala jsem pouze sama s manželem, který se už několik let věnuje pouze sobě a svým koníčkům. Když tu byly děti, měla jsem pocit, že jsem alespon potřebná.... ted si připadám jak hospodyně, o kterou se nikdo nezajmá. Jeidné co mě momentálně těší je sklenička dobrého vína a pěkný seriál. To přece takhle nemůže skončit...(Květa K.)

Zní to, že Vaším životem je a byla hlavně rodina, a že nejste zvyklá hledat přátele a další zájmy mimo domov. Pokud chcete svou situaci změnit, vyjděte ven! Podívejte se kolem sebe, jaké přednášky, divadlo nebo jiné akce, které Vás zajímají, se konají, běžte tam, a travte život tak, jak byste chtěla Vy sama. Nečekejte na partnera, až půjde s Vámi - jak píšete, je to Váš život, a máte ho ve svých rukou.

Dobry den. Mám dvě dospělé dcery, tři malé děti, před 30 jsem se přestěhovala do zahraničí a začala svůj život od 0. Vybudovala jsem rodinu, spolu se současným manželem spokojený vztah. Nepracuji, starám se o dům, děti atd. Přesto že mám dost zlého za sebou, argument že jsem silná žena mi nestačí. Čerstvě mi je 40let a mám pocit že jsem v životě nic nedokázala. "Něco" mi chybí. Ani nevím pořádně co. Po pracovní kariéře nijak zvlášť netouzim, zůstat doma je naše společné rozhodnutí s manželem, vydělává na to dost peněz. A mě práce kolem domu a děti těší. Možná si jen uvědomuju že už mám polovinu života za sebou. Jak se s tím vyrovnat? Alena(Alena)

Dobrý den, říká se, že kolem čtyřicítky je naše průměrná životní spokojenost na minimu: už nejsme mladí, a jak sama píšete, máme polovinu života za sebou. Léta, která jsou před námi, nijak vábně nevypadají. To, jak se cítíte, je tedy normální. Dobrá zpráva je, že během několika let se tento pocit láme: většina lidí obvykle pak cítí nový příval energie a novou chuť do života. Je dobré zaměřovat se cíleně a vědomě na to dobré a hezké, co je kolem nás, spíš než věnovat pozornost negativním věcem, jak máme někdy sklon. Je to trochu jako s ročními obdobími - když je zima, máme pocit, že zima je pořád, ale když je léto, je to, jako kdyby zima ani nebyla, a mnohem víc myslíme na předchozí teplé dny a letní období v minulých letech. Držím palce a zdravím!

Zaujalo vás toto téma? Celý chat je k dispozici zde!