Psal se rok 2019 a Katka procházela složitým životním obdobím: bolestným rozchodem, stresem v práci a náročným studiem. Na hlavě se jí objevilo pár lysých míst a byla jí diagnostikována alopecie. „V zoufalství jsem vyzkoušela všechno možné: speciální šampony, injekce do hlavy, akupunkturu, dietu. A nic nezabralo. Přišla jsem nejen o vlasy, ale řasy, obočí i veškeré tělesné ochlupení.“

Pár lysinek i holá hlava

U alopecie se nedá přesně předpovědět, jak se bude chovat. „U někoho se vyskytne jen pár lysinek, které i bez léčby zarostou. A takových lidí je mnoho, protože alopecií trpí 2 % populace. A pak je tu 20 % z nich, jejichž ložiska se zvětšují a postižení ztratí velkou část vlasů,“ vysvětluje dermatoložka prof. MUDr. Monika Arenbergerová, u které se začala loni úspěšně léčit Katka.

Porost za tři měsíce

Absolvovala sérii vstupních vyšetření a poté jí byl v červenci nasazen nový biologický lék. „V té době jsem měla na hlavě pár malinkých zarostlých míst a už v říjnu jsem měla krátké vlasy po celé hlavě, narostlo mi znovu obočí, řasy a chloupky po celém těle. Teď mám za sebou první návštěvu kadeřnice po 4 letech! Vlasy jsou silné, vlní se a mají tmavší barvu. Stejně tak obočí i řasy,“ raduje se Katka, která celý svůj příběh s alopecií sdílí na Instagramu.

Léčba existuje, ale...

Katku léčí profesorka Arenbergerová novým cíleným biologickým lékem, který je k dispozici od minulého roku. „Výsledky jsou překvapivě dobré. Nevýhodou je, že tato léčba ještě nemá specifikovanou úhradu. Zatím je ale možné požádat prostřednictvím zdravotní pojišťovny revizního lékaře o její úhradu. Musím říct, že tato terapie dobře funguje, léčím takto 26 lidí a jen třem léčba nezabrala,“ tvrdí dermatoložka.

Neřešil mou pleš

Katka nyní žije ve spokojeném vztahu. Její partner ji poznal v době, kdy byla bez vlasů. „Zakoukal se do mě, když jsem byla bez vlasů, a teď si musí zvykat, že je mám,“ uzavírá s úsměvem své vyprávění mladá žena.

Kdo také trpěl či trpí alopecií?

Tímto autoimunitním onemocněním trpěl manžel zpěvačky a herečky Emmy Smetany (36) Jordan Haj (35), modelka Karolína Mališová (27), Tomáš Drahoňovský (39). Ze zahraničních celebrit to je například herečka a manželka Willa Smithe Jada (52) či Naomi Campbell (53).

 

Video
Video se připravuje ...

Alopecie je autoimunitní nemoc .

Fotogalerie
10 fotografií