„Mám za sebou těžký rozvod s exmanželem a boje o děti, kdy chtěl střídavou péči po půl roce. Prožila jsem toho dost, ale příchod této nemoci byl masakr,“ popisuje pro Blesk.cz paní Vladimíra. Život se mámě tří dětí změnil ze dne na den. Alopecie nebolí, je ale nesmírně náročná na psychiku.

Lekala se svého stínu

„Když vidíte cucky vlasů všude po bytě, máte potřebu se za ně pořád tahat, vypadáte jako klaun, protože se vám dělají na hlavě kolečka bez vlasů,“ vypráví Vlaďka, která se za nastupující plešatost styděla před svou rodinou, dětmi, učitelkami ve škole, zkrátka před celým okolím.

Jako pro ženu pro ni byl vzhled vždy velmi důležitý, navíc se aktivně věnuje i sportu s důrazem na formování postavy. Náhle se ale pohled do zrcadla stal doslova mučivým. „Lekala jsem se svého stínu, bála jsem se ukázat sama před sebou, natož před rodinou. Úplně jsem ztratila identitu, nepoznávala jsem se a měla jsem strašný strach, že už nikdy nebudu žít plnohodnotný život,“ popisuje psychicky náročné okamžiky.

Jenže nemoc si nevybírá a je třeba jednat. „Nejprve jsem oholila zbytky vlasů, což byla úleva, protože jsem se aspoň netýrala tím, že je pořád někde sbírám,“ říká Vlaďka.

Pak přišla na řadu paruka, i s ní ale měla pocit trapnosti. Necítila se v ní dobře, ale necítila se smířená ani se svou holou hlavou.  „Alopecii mnoho lidí nezná, všichni si myslí, že máte rakovinu, podstupujete onkologickou léčbu či rovnou umíráte,“ vypráví dále.  Ví i o ženách, které by holou hlavu nikdy nepřipustily, naopak paruku nosí i na noc. Tak moc je pro ně plešatost vysilující.

Místo vlasů tetování

Nakonec Vlaďka došla k závěru, že paruka pro ni není a rozhodla se nechat si vlasy za čtyřicet tisíc korun vytetovat. Za tatérem dojížděla až do Olomouce, od loňského září do prosince. „Šlo o náročný proces, kdy každé ze sezení trvalo i deset hodin. Zpočátku jsem se bála, že to bude k ničemu, změna nešla vidět. Ale teď už celek působí, jako když si oholíte hlavu, není to zkrátka taková ta lesklá pleška,“ vysvětluje Vlaďka. 

S nemocí se neléčí, protože jak sama říká, jde jen o marnění času a peněz. „Lék, který by alopecii vyléčil, není. Jsou to jen takové hokus pokusy.“  Velkou podporu má ve své rodině, partnerovi a milovaném sportu. „Mohu všechno, ale pocit ze sebe sama v zrcadle už není takový jako dříve. Člověk také spoustu věcí přehodnotí, uvědomí si, kde jsou priority,“ dodává Vlaďka.

 Velmi ji také těší, že svým příkladem na sociální síti může pomoci jiným ženám, které se jí se svým trápením svěřují. „Ráda motivuji lidi. Jak k úsměvu či psychické pohodě, tak i k vitalitě. Dělám, co mě baví, a alopecie mě nezastaví,“ dodává Vlaďka Krtičková.

Co je alopecie

Zdravý imunitní systém nás chrání před škodlivými vlivy zvenčí. V případě autoimunitní choroby alopecie však imunitní systém považuje za nežádoucí vlasové folikuly, a proto je napadá. Ty se díky tomu zmenšují a přestávají vyživovat vlasy, které následně vypadnou. 

„Je ale potřeba zdůraznit, že vlasové folikuly zůstávají »živé«, a proto vlasy mohou znovu narůst. Onemocnění se vyskytuje v kterémkoli věku, nejčastěji však mezi 15. a 29. rokem života. Alopecií trpí přibližně 2 % celosvětové populace,“ přiblížil už dříve pro Blesk.cz primář Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FNKV Spyridon Gkalpakiotis.

Přesný spouštěcí faktor je těžké určit, ale jak bývá zvykem u jiných autoimunitních onemocnění, může to podle odborníka být prodělaná infekce, stres či užití léků. Důvod onemocnění ale také často není známý. 

Lidem, kteří kvůli nemoci přijdou o vlasy, pomáhá také organizace Kolibříci pomáhají, více informací ZDE.

 

Video
Video se připravuje ...

Padají vám vlasy? „Zázračné” přípravky neexistují, říká lékařka a popisuje, co pomůže Videoredakce ženských webů

Fotogalerie
17 fotografií