V době, kdy se fitness trenérka Tereza infikovala bakterií ze syrového kuřecího masa, žila na exotickém Bali. „Bohužel jsem byla díky okolnostem, které tam panovaly, psychicky i fyzicky vyčerpaná. Veškerý stres jsem se snažila vypotit při náročných trénincích, neexistovalo u mě slovo odpočinek. Navíc jsem asi měsíc před plánovanou návštěvou Čech onemocněla covidem. A to byla poslední kapka,“ vzpomíná na hrůzné chvíle Tereza.

Bezvědomí a propuštění z nemocnice

A právě ve chvíli, kdy její tělo bylo oslabené, při přípravě kuřecího masa se Tereze do velké záděry u nehtu dostala bakterie. „To se projevilo dva dny po příletu do Česka vysokými horečkami a zimnicemi,“ vypráví Tereza. Poprvé ji záchranka odvezla na urgentní příjem poté, co ji její maminka našla v koupelně v bezvědomí. „Tam mě po třech hodinách v noci poslali domů s podezřením na obyčejnou virózu,  že s tímhle jim tam nemůžu zabírat lůžko a doporučili mi,  ať si dojdu další den na odběr krve. Na odběry krve jsem si už sama nedošla, protože jsem nebyla schopná vstát z postele, nemohla jsem už ani mluvit a bylo mi strašně zle,“ popisuje sportovkyně Tereza.

Septický šok

Nakonec ji opět odvezli do nemocnice v septickém šoku až ve chvíli, kdy jí už začaly selhávat životně důležité orgány.  A začal boj o život. Bohužel sepse neboli otrava krve je velmi častá, protože není rozpoznána včas. Hraje se o čas, každá hodina se počítá. 

 „Nikdo mi v nemocnici neřekl, jak vážné to je. To, že sepsi způsobila bakterie ze syrového kuřecího masa, vyšlo najevo až po pár dnech, když byly výsledky odběrů. Můj stav se ale začal opět zhoršovat, až byla nutná operace. Lékaři mi dávali 10% šanci na přežití, a to ještě s vývodem a s nutností dialýzy. Přežila jsem. Naštěstí bez těchto následků,“ říká Tereza.

Zůstaly psychické potíže

Svou smrt sice přežila, z dramatických chvil jí ale zůstal postseptický syndrom. „Ráda bych se už zapojila do běžného života, ale kvůli psychickým problémům, které mám, to nejde. Fyzicky jsem na tom dobře. Díky své vůli a odhodlání jsem se do formy dostala až neskutečně rychle, i když ta rekonvalescence trvala téměř rok. Po propuštění z nemocnice jsem se učila znovu chodit. Fyzické následky byly strašné a bolestivé. Což pro mě, jako pro sportovce a trenéra, bylo něco děsivého. Ale psychika tak odolná není. Postseptický syndrom, který zahrnuje posttraumatickou stresovou poruchu, se rozjel,“ líčí Tereza, která se teď alespoň snaží šířit povědomí o sepsi a nástrahách, které jsou s ní spojeny.

„Spolupracuji s organizací Global Sepsis Alliance. Vím, jak těžké je se začlenit zpět do života, nikdo vám totiž neřekne, co můžete čekat, jak dlouho se z toho budete dostávat, nemáte na koho se obrátit. Pracovala jsem například na překladu infokaret o sepsi, které jsou ke stažení na stránkách World Sepsis Day a angažuji se dál. Lidí, kterých se to týká, je spousta a pomoc, podpora a následná péče je tu nulová,“ dodává Tereza.

Kampylobakterie

Obvykle kampylobakterie způsobují průjmy, jde dokonce o nejčastěji se vyskytujícího původce infekčních onemocnění. A to hlavně během grilovací sezony. Bakterie se nachází ve střevech některých zvířat, zejména drůbeže, a mohou způsobit problém, pokud během zpracování masa nejsou dodržována hygienická pravidla.

Tereza měla smůlu, že jí pronikly do organismu rankou na prstu. I proto epidemiologové doporučují zpracovávat maso odděleně od ostatních potravin, mít prkénko jen na přípravu masa, a pokud má člověk jakékoli poranění kůže rukou, měl by používat gumové rukavice. Samozřejmostí je pak důkladná tepelná úprava.

Co je sepse?

Sepse neboli laicky otrava krve je hlavní příčina smrti na jednotkách intenzivní péče. Sepse však může postihnout každého. Četněji k ní dochází u lidí, jejichž oslabení organismu je dáno věkem (u novorozenců a u seniorů), poruchou imunity (AIDS, nemocní s cukrovkou), náročnějšími operačními zákroky, nehodou (těžké úrazové stavy, popáleniny), u pacientů s bakteriálním zánětem močových cest či bakteriálním zápalem plic. Velké komplikace nastávají při septickém šoku, který je v řadě případů smrtelný bez ohledu na poskytnutou zdravotní péči, věk pacienta nebo jeho předchozí zdravotní stav.

Sepse se obvykle projevuje vysokou horečkou, nízkým krevním tlakem, zrychlením srdeční akce a frekvence dýchání, velkou únavou až schvácením, může nastat zmatenost a porucha vědomí, může se objevit i kašel, projevy na kůži, bolesti zad při infekci močových cest, narušení pohyblivosti trávicího traktu a následné nevolnosti, zvracení i průjem.

Léčbu je třeba zahájit ihned po stanovení diagnózy. Mezi nejdůležitější první kroky patří okamžité podání širokospektrých antibiotik a co nejrychlejší odhalení zdroje sepse, aby mohlo dojít k jeho včasnému odstranění.

Postseptický syndrom

I když v rozvinutých zemích sepsi přežije 80 až 85 % lidí, velká část z nich po prodělání trpí postseptickým syndromem (PSS), který má různorodé projevy. Od neurologických obtíží, jako jsou poruchy spánku, poruchy soustředění nebo zhoršená mentální kapacita, přes chronickou únavu nebo chronické bolesti, potíže s metabolismem a nedostatečným vstřebáváním živin až po poruchy imunity.

 

Video
Video se připravuje ...

David (29) popisuje, jak antibiotická rezistence ovlivnila jeho život. 

Fotogalerie
10 fotografií