Jsme opravdu uprostřed ničeho…

To je smyslem, vyhledávají to lidé, kteří nedisponují chatou nebo nějakým objektem k rekreaci a chtějí utéct před ruchem města a dostat se do lesa.

Je to "mikro ubytko". Co všechno se do něj vešlo?

Prakticky všechno, co potřebujete k nějakému přežití :). Název glamping  vychází ze dvou slov, a to glamour a camping (spojení komfortu s přímým kontaktem s přírodou), tedy lidé by to měli brát tak, že nejedou do pětihvězdy. Lidi by měli požadovat hlavně teplo. Zatopíte si tam ohněm v kamnech, jsou tam postel i tekoucí voda, máte krásný výhled do lesa a myslím si, že to je dostačující. Protože když přijedete na pár dní, tak nic moc – kromě oblečení – nepotřebujete.

Říkal jste tekoucí voda... Kde se tam bere?

Vodu máme ve dvou úložných barelech, dočerpáváme ji ze studny a z vrtu, je to celé koncipováno tak, aby spotřeba vody byla co nejmenší. Jsou tam různé šetřiče vody, třeba sprcha, která má speciální hlavici – je to pod tlakem, spíš je to jen takový rozprašovač. Je to na tom postaveno, aby to bylo co nejvíc eco-friendly.

Světla jsou překvapivě na baterky. I lustr?

Všechno, aby to bylo co nejúspornější, aby se to dalo za krátkou dobu dobít. Samozřejmě domek disponuje fotovoltaickou sestavou, takže na ty nejdůležitější věci, když si třeba chcete ohřát vodu na kafe, potřebujete nějakou síť, proto se využívá energie ze slunce, i když doporučujeme ohřát si vodu v konvici na kamnech.

Co toaleta, spláchne se?

Toaleta se nespláchne, je tam malý chemický záchod. Plán byl, že tu bude bioplynová komora, ale bohužel česká legislativa nám zatím neumožňuje tyto vymoženosti využívat. Bioplynová komora funguje na bázi toho, že to, co po sobě necháte, bakterie spotřebují, ale pořád je to celé na bázi plynu. Tak snad do budoucna.

Kromě relaxování v dechberoucím poklidném okolí si tu mohu na terase grilovat, a dokonce můžu jít do sauny.

Chtěli jsme i tiny saunu, a to se nám podařilo. Je pro dva, víc lidí se tam nevejde, ale celé je to vlastně koncept pro dva. Je to sauna finského typu, s malými kamínky a vytopena je na 90 stupňů asi za hodinu. A když je nasněženo, tak je to pecka – vyběhnout z ní a plácnout sebou do sněhu.