Jaké požadavky mají dnešní těhotné ženy? Co je nejvíc zajímá, jak se dívá porodník s letitou praxí na náhradní mateřství nebo na domácí porody? O těchto a dalších tématech si Blesk povídal s MUDr. Leošem Teslíkem, primářem Porodnice U Sluneční brány Nemocnice Hořovice, která je součástí zdravotnického holdingu AKESO.

Pane primáři, řekněte, proč je pro dnešní ženy stále těžší otěhotnět?

Protože snaha o potomka je zpravidla odsouvána do pozdějšího věku, tedy do doby, kdy už jejich plodnost vlivem snížení ovariální rezervy výrazně klesá. Snahu o otěhotnění ovlivňují i civilizační choroby spojené s obezitou, dlouhodobé užívání antikoncepce nebo některá endokrinologická onemocnění. V pozdním věku pak ženy často vyhledávají pomoc v centrech asistované reprodukce. Dnes už běžně rodí třicátnice, i čtyřicátnice. Ale pozdější mateřství je prostě trend a s těhotenstvím ve vyšším věku si umí dnešní medicína poradit.

Jak rodí prvorodičky dvacetileté a jak ty starší?

Těhotenství u mladých maminek mívají zpravila fyziologický průběh a mohu říct, že u porodů mladých žen se setkáváme s menším výskytem komplikací. Starší prvorodička musí být více kontrolovaná během těhotenství, s vyšším věkem stoupá např. četnost operačních porodů císařským řezem, hrozí více komplikací v průběhu gravidity, při porodu a v poporodním období.

Jaký je váš názor na náhradní mateřství, mělo by se povolit i v Česku?

Ale to už u nás v republice probíhá, i když to nemá legislativní ukotvení. Já osobně s tím nemám problém. Jsou opravdu ženy, které nikdy nebudou moci otěhotnět nebo donosit vlastní dítě. Narodily se třeba s nějakou anomálií pohlavních orgánů, bez dělohy, pochvy a podobně. A pokud touží po dítěti, proč jim to tímto způsobem neumožnit. Sám několik takových případů znám. Možnost náhradního mateřství je v podstatě považována za jednu z metod asistované reprodukce.

Co říkáte na porody doma?

Jsem zásadně proti. Bezpečný porod pro matku i dítě můžeme zajistit pouze ve zdravotnickém zařízení k tomu určeném, tedy v porodnici. Během porodu monitorujeme stav matky a plodu a jsme tak schopni okamžitě adekvátně reagovat na náhle vzniklé stavy jako je např. krvácení za porodu, nitroděložní tíseň plodu způsobenou např. kompresí pupečníku apod.

Nedávno jsme řešili akutní situaci v podobě silného krvácení při plánovaném domácím porodu. Žena do té doby vůbec nebyla na kontrole u gynekologa, své těhotenství tajila. V průběhu porodu začala velmi silně krvácet z předčasně odlučující se placenty, navíc měla rozsáhlý zánět v rodidlech. Nám se podařilo ji i dítě zachránit. Ale kdyby byla záchrankou přivezena později, mohlo to dopadnout velice špatně.

Vraťme se k samotným porodům. Vadí vám tatínkové na sále?

Vůbec ne. Bereme to jako samozřejmost. Jak u přirozených porodů, tak i u těch provedených císařským řezem, a to i v případě, kdy »císař« není plánován, ale musí se provést akutně. Pro rodičku je přítomnost budoucího otce důležitá. Znamená to pro ni podporu a bezpečí, bezprostředně po porodu pak možnost zahájení společného bondingu. A navíc je to pro oba rodiče silný společný emocionální zážitek na celý život.

Představme si prvorodičku. Má obavy z porodu a chce si najít tu nejlepší porodnici. Poradíte, jak na to?

Budoucí maminka by se nejprve měla podívat na weby zvažovaných porodnic a projít si recenze, vybrat takové pracoviště, které nejvíce vyhovuje její životní filozofii a představám. Také se osvědčuje dobrá porodní zkušenost kamarádky, sestry, kolegyně. Špičková porodnice by měla poskytovat komplexní služby pro těhotné, ženy po porodu a v šestinedělí, včetně sledování žen s rizikovým těhotenstvím. Výhodou také je, když v rámci zdravotnického zařízení může žena chodit na předporodní kurzy nebo těhotenské cvičení. U nás navíc pořádáme besedy pro těhotné s porodními asistentkami, kde si budoucí maminka může vybrat jednu z nich, a pokud si padnou do oka, mohou se domluvit na přítomnosti u porodu.

Od 4. měsíce těhotenství nabízíme maminkám relaxační těhotenskou masáž, samozřejmostí je také možnost provedení kombinovaného screeningu v prvním trimestru těhotenství, který odhalí zvýšené riziko nejčastějších genetických vad plodu. Další důležitou věcí na našem pracovišti je poporodní péče o předčasně narozená miminka. V rámci intermediárního perinatologického centra se dokážeme s výbornými výsledky postarat o předčasně narozené děti už od 30. týdne těhotenství.

Může si budoucí maminka vybrat nemocnici i mimo bydliště?

Každá maminka si může svobodně vybrat, kde bude rodit. I když v úvahu by se měla brát i přijatelná dojezdová vzdálenost. U nás rodí hodně žen z Prahy, Plzně, přijíždějí i rodičky z Kladenska, Benešovska, Nymburska, ale i ze vzdálenějších míst. Někdy si nastávající rodiče několik dní před termínem porodu seženou bydlení v hotelu nebo penzionu, aby se do naší porodnice dostali včas.

Může rodička porodnici narychlo změnit?

Ano. I když je v nějakém porodnickém zařízení zaregistrovaná a k porodu přijede jinam, není to žádný problém.

Čím se Porodnice U Sluneční brány liší od ostatních porodnic v ČR?

Nabízíme špičkové vybavení, dokážeme se postarat i o rizikové rodičky, máme k dispozici nejmodernější přístroje prenatální diagnostiky. A maminky si také pochvalují komfortní pokoje na oddělení, moderní porodní pokoje s koupelnou, televizí a wi-fi k dispozici, možnost jednolůžkového nadstandardu a velice lidský přístup veškerého personálu. A oceňují také to, že plníme přání rodiček a respektujeme jejich porodní plán.

Na sál si mohou bez poplatku vzít dvě osoby, podporujeme okamžitý bonding, který vytváří nezbytnou vazbu mezi rodiči a miminkem a znamená to kontakt kůže na kůži, tedy položení novorozence na matčin hrudník. Pokud mají maminky potíže s kojením, obrátí se na naše laktační poradkyně. Díky tomu drtivá většina maminek při propuštění z porodnice domů odchází jako plně kojící. Další rady ohledně veškeré péče o novorozeně jim zodpoví speciální horká linka, která je v provozu 24 hodin.

Prvorodička Michaela (30): Byl to fofr!

Velice spokojená je v hořovické Porodnici U Sluneční brány i Michaela Vájová z Prahy, která před pár dny porodila syna Olivera. Na dotaz Blesku, jak se jí líbilo na porodním pokoji a co říkala na přístup personálu, odpověděla s úsměvem:

„Já jsem všechny ty vymoženosti zdejší porodnice nestačila ani pořádně vnímat. Protože od doby, co jsme zaparkovali před nemocnicí, k samotnému porodu syna, uplynulo 20 minut. Takže teď si užívám poporodní péči, pěkné ubytování a chutnou stravu.“ Novopečená maminka si vybrala hořovickou porodnici na doporučení známých a podle svých slov udělala dobře. A pokud bude rodit znovu, ráda se s důvěrou vrátí.

Michaela Vájová si vybrala hořovickou porodnici na doporučení známých.
Autor: Jakub Poláček

Seznamte se: MUDr. Leoš Teslík

MUDr. Teslík pracuje jako primář Porodnice U Sluneční brány Nemocnice Hořovice, která spadá do zdravotnického holdingu AKESO, od roku 2019. Za tu dobu přivedl na svět nespočet dětí. Jeho specializace je gynekologie a porodnictví a má nástavbovou atestaci z dětské gynekologie. Aktivně se podílel na rekonstrukci porodnického oddělení, které i díky němu má dnešní mimořádně designovou podobu. 

Video
Video se připravuje ...

Maminka v porodnici Hořovice: Jak se starají o nezralá miminka? Videohub

Fotogalerie
6 fotografií