Když v březnu 2021 přišla kvůli zákeřné nemoci o manžela Tomáše (†52), byly peníze to poslední, co chtěla Ludmila řešit. Ona i její tři děti se vyrovnávaly s krutou ztrátou. V době covidu se s manželem a tatínkem směli rozloučit jen ona a nejstarší syn Tomáš (24).

Dcery Róza (17) a Stázka (9) tuhle možnost neměly. Přestože Tomáš s rakovinou bojoval tři roky, covid jeho odchod uspíšil a pro rodinu to byl obrovský šok. Stázka chtěla spát s Ludmilou v posteli na místě tatínka, protože měla obavy, aby jí maminka v noci nezemřela.

Vyčerpali úspory

Do toho bylo třeba řešit praktické věci. Úřední náležitosti, banky, pojištění… Coby účetní se Ludmila vždycky snažila, aby měla rodina dostatečný finanční polštář. Jenže dlouhá nemoc úspory vyčerpala. „Manžel byl rok na neschopence, pak v invalidním důchodu. Už to byl velký propad příjmů,“ vysvětluje Ludmila. Když nemoc znovu vzplanula, Tomáš se s tím rodině nesvěřil. Snad nechtěl nikoho stresovat, možná se i bál a odmítal na možný konec myslet.

„Nemocní lidé by neměli mít strach říct věci na rovinu. Jestli si někdo myslí, že tím tu smrt přivolá, tak ji nepřivolá. A řešit je třeba i praktické věci. My například nyní máme dům i pozemky rozdělené kvůli dědictví na čtyři díly a všechno, co chceme udělat, opravit, změnit, musí projít přes opatrovnický soud. Málokdo si uvědomuje, jak je to složité,“ upozorňuje Ludmila.

Na rovnátka i výlet

Syn Tomáš už má svou rodinu, postarat se ale Ludmila musela o dvě dcery. Třeba na rovnátka či kroužky jim byla nucena spořit. Že existuje pro rodiny, jako je ta jejich, pomoc, si nejprve vůbec neuvědomovala. O nadaci EP Corporate Group jí řekla kmotra starší dcery Rózy, která je kaplanka a pečuje o nevyléčitelně nemocné. „Nejdřív jsem si myslela, že na takovou podporu nedosáhneme, že je jen pro vyloženě sociálně slabé. Ale pak jsem si v klidu pročetla podmínky a zkusila jsem si požádat,“ vzpomíná Ludmila.

Zvládly by to, ale...

Nadace pomáhá rodinám s nezaopatřenými dětmi nahradit pod dobu dvou let příjem jednoho nebo i obou rodičů. „Přežily bychom i bez pomoci. Ale nemohly bychom si s holkami dovolit nic navíc. Jestli koupím kvalitní, nebo levné boty, bych si hodně rozmýšlela,“ říká Ludmila upřímně. Kroužky, výlety, banální životní radosti by byly těžko dostupné.

„Nedávno mi Róza řekla: Já vím, že za peníze si člověk štěstí nekoupí. Ale je hezké, když si můžeš zajít jednou za čas na jídlo do dobré restaurace. Můžeme i třeba opravit skleník, zažít tu radost, když si člověk utrhne vlastní rajčata,“ popisuje Ludmila, jak jim finanční příspěvek pomohl překlenout těžké období.

Splněné přání

Díky podpoře nadace mohla Róza letos v srpnu odletět na velké mezinárodní setkání skautů v Jižní Koreji. Aby se tzv. jamboree zúčastnila, bylo i velkým snem zesnulého tatínka. „Manžel si moc přál, aby mohla jet. I na dceři jsem viděla, že se po dlouhé době pro něco nadchla,“ říká Ludmila.

Aby přišla mladší Stázka alespoň trochu na jiné myšlenky, začala rodina chovat morčata. Původně malý chov se rozrostl a teď se svými chlupatými mazlíčky jezdí i na výstavy. Navíc se chtějí vrátit i k chovu slepic. „Poslední slepici odnesla kuna v den, kdy jsme se dozvěděli manželovu diagnózu. Říkala jsem si, dobře tak, budeme mít jiné starosti,“ říká Ludmila. Ale teď si prý s dcerami řekly, že je na slípky zase čas.

ŘEDITELKA NADACE EPCG: Slavíme první výročí pomoci

I my v Nadaci EP Corporate Group si připomínáme Památku zesnulých, a to prostřednictvím těch, které jsme podpořili v rámci Programu pro pozůstalé rodiny. Nadace EP Corporate Group, založená Danielem Křetínským, zároveň slaví první výročí od spuštění grantové výzvy pro pozůstalé rodiny.

Přesně před rokem, v říjnu 2022, jsme spustili grantovou výzvu pro pozůstalé rodiny s názvem To zvládneme. Ke konci října 2023, máme v programu 166 podpořených rodin. Rodin, ve kterých zůstal jen jeden rodič nebo příbuzní, kteří po úmrtí rodičů převzali péči o nezaopatřené děti. Prostřednictvím nadačního příspěvku jsme podpořili 309 těchto dětí a rozdělili jsme 102 265 598 Kč.

Ředitelka Nadace EP Corporate Groupe Jitka Pražáková.
Autor: Archiv rodiny, Blesk

Jak pomáháme?

V letošním roce je opět celoročně otevřena výzva pro pozůstalé rodiny To zvládneme 2023. Jako další pomoc pro tyto rodiny jsme v průběhu roku 2023 spustili ještě Stipendijní fond a Fond pro zdravotně znevýhodněné pozůstalé děti. Abychom ještě více pomohli tam, kde se kromě ztráty rodiče musí vyrovnat se zdravotním znevýhodněním dětí, aby se děti nemusely vzdát snu studovat kvůli nenadálé změně finanční situace v rodině apod..

Podpora hospiců

A vzhledem k tomu, že podporu pozůstalých rodin vnímáme komplexně, z Programu pro pozůstalé rodiny jsme v roce 2022 podpořili rovněž v pilotní grantové výzvě pro hospice 13 mobilních hospiců, kdy naším cílem bylo podporovat budování kapacit v oblasti psychosociální pomoci a doprovázení pozůstalých rodin.

Tento rok jsme tuto pomoc opět rozšířili, a to na všechny hospice v ČR, aby psychosociální pomoc byla ještě více dostupná pro všechny, kteří to potřebují. Do půlky října byla otevřena grantová výzva Veřejné poradny pro pozůstalé rodiny v hospicích.

NA CO MŮŽE BÝT POUŽIT NADAČNÍ PŘÍSPĚVEK?

NAPŘÍKLAD NA:

● Náklady na bydlení (splátka hypotéky, nájemné) ● Údržba domu ● Spotřeba energií (voda, plyn, elektřina) ● Léky ● Úhrada nákladů spojených s léčbou (terapie či kompenzační pomůcky)

● Náklady na psychoterapii ● Respitní péče – úhrada odlehčovacích služeb ● Školné ● Dětský (příměstský) tábor ● Ozdravný pobyt ● Volnočasové aktivity členů rodiny ● Výživné na děti, které žijí mimo společnou domácnost ● Hlídání dětí za účelem udržení si zaměstnání

● Potraviny ● Cestovní náklady ● Telefon ● Internet ● Spoření ● Pojištění ● Pořízení a servis automobilu ● Splátky půjček (hypotéční úvěr, leasing automobilu, apod.)

● Nákup bílého zboží a nezbytného vybavení domácnosti ● Náklady na pohřeb ● Nákup oblečení pro členy rodiny ● Kadeřnické a kosmetické služby, nákup kosmetiky

PROGRAM PRO POZŮSTALÉ RODINY BUDE POKRAČOVAT I V ROCE 2024. MŮŽETE ŽÁDAT O PODPORU I VY?

Všechny informace o Nadaci EP Corporate Group a Programu pro pozůstalé rodiny i o dalších grantových výzvách najdete na webových stránkách www.nadaceepcg.cz.

Fotogalerie
9 fotografií